Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A köztévé szerint egy hónapok óta halott szír felkelő támadt fel a Keletinél

Ez a cikk több mint 8 éves.

Miután a köztévé és az Alfahír terroristaveszéllyel riogat úgy, hogy a névtelen forrásoktól érkező fotókat vág össze anélkül, hogy tényleg bizonyítaná, azon ugyanazok az emberek szerepelnek, most az is kiderült, egy másik fotósorozaton egy hónapok óta hallott, az Asszád-rezsim elleni nem dzsihádista felkelő fotóját használja arra, hogy terrorizmussal vádoljon meg Magyarországra érkezett szír menekülteket. Szétszálaztuk a sztorit.

Nem bírtam ki, végül meg kellett néznem az M1 terroristás híradóját.

Az első sztori ugye az, hogy van két önkéntes segítő, akik teljesen anonimak, mert féltik a családjukat(!), de miután hetekig segítettek a Keletiben, azok után valahogy rátaláltak a zinterneten egy csávó Dubajban készült fotóira, pont akkor, amikor ez a csávó ott volt a Keletiben és fellázította a tömeget arra, hogy gyalog induljanak el Bécs felé, mert ő ilyen terrorista, és akkor pár ezer emberrel való emberi találkozás dacára ebből rájött a két önkéntes, hogy hát ez para, és többet a Keleti felé sem nézett. Hanem ehelyett három héttel később, amikor a közmédia is eljutott a terroristázásig, akkor az egyikük elküldte a chatről a screenshotokat, az illető Facebook-profilját és egy fotót, amin egy éjszaka sok más ember között a Keletiben látható, közben pedig a vonulás indulásáról megy a videó, amin a csávó pont sehol sem jelenik meg.

Namost, ugye, az első probléma az, hogy ez mi basszameg? Az állami tévé anonim emberek infójára hagyatkozva élő adásban mutatja többször egy semmivel nem körözött, nem vádolt magánszemély Facebook-profilját, többször megmutatva a csávóról egy fegyveres képet, többször elmondva, hogy 3 milliós karórája van (wtf?), és hogy ő „tüzelte föl a tömeget”? Hogy ilyet lehet? Hogy rábökök egy random Pistára Facebookon, hogy holnap akkor te leszel a terrorista, és akkor azt leadja a köztévé, mert miért ne? Ide már nem illik a rákosista tévé kifejezés sem, ugyanis még ők sem csináltak ilyet az általam látott egykori híradók alapján.

A második aprócska probléma, hogy elmondják, hogy rövid és hosszú hajjal is látható a profilképén, majd aztán rövid hajjal szerepel a Keletis fotón és hosszú hajjal a fegyveres fotón. Mutatom a profilképet:

1.png

A „terrorizmussal” vádolt csávónak tényleg ez a profilképe Facebookon, csak egy bibi van. Hogy ezen látványosan két különböző ember szerepel. Mármint nem is hasonlít, ha csak nem azt akarjuk mondani, hogy minden szakállas arab hasonlít, de ami végleg eldönti, hogy két ennyire különböző fülformája nem tud lenni egyetlen embernek. Ok, de akkor miért van két ember a profilképen, és miért van a hosszú hajú a csávó fejlécképében? Hát nézzük meg a profilját, ha már a köztévé kitette, és ott is az Ismerősök fület, főleg az 1., 4. és 5. ismerős képét.

2.png

Ohh, hát ez ugyanaz a hosszú hajú csávó. Akinek a képére több (én Salehhal együtt összesen 5-öt találtam) ember is lecserélte a profilképét június 16-a után nem sokkal, más emberek pedig olyanokat kommenteltek hozzá, amennyiben a Google Translate enyhén használhatatlan arab fordításainak hinni lehet, minthogy „Isten óvjon és vigyázzon rád”, meg „Isten áldása szálljon rád a paradicsomban” plusz jó pár Korán-idézetnek tűnő szöveget az élet értelméről és az elmúlásról.

Igen, a köztévé konkrétan egy evidensen halott ember fegyveres képeivel ijesztget, és próbál valaki mást terroristának feltüntetni. Amit kideríteni nagyjából 2 perc volt, mármint azután, hogy ránézésre látszik, hogy a két ember nem ugyanaz. Elsőre nem tudtam, ki lehet a halott ember, csak hogy valszeg nem valami fontos ember, hanem egy barátjuk, mert rajtuk kívül más embert nem láttam hasonlóképp megemlékezni az ismerőseik között, és a Google Image Search egyik fotónál sem talált másik példányt. Aztán megnéztem a konkrét barátokat, és Abuh Salihnál észrevettem, hogy ő egyedül még tavaly nyáron állította be a profil- és fejlécképét, szóval valószínűleg róla van szó. Ő a munkahelyének az 1 millió ember által lájkolt, The Syrian Revolution 2011 Facebook-oldalt jelölte meg, ami ugye az Assad ellen egykoron induló demonstrációk koordinációs oldala volt, most meg a nem-dzsihádista felkelők használják, akik nem a fekete, hanem az ilyen zászló alatt gyűlnek:

3_1.png

Ez alapján kifejezetten esélyesnek tűnik, hogy a köztévé nem csak hogy egy halott ember képeivel ijesztget és próbál valakit terroristának beállítani, de ez a halott ember vélhetőleg az USÁ-val, Franciaországgal stb. szövetséges lázadók egyike volt.

A harmadik meg a minden más, a hárommilliós óra hülyeségétől, azon át, hogy ha ő szervezte volna akkor már napok óta a demonstrációkat, arról bőven lenne videó, egészen addig, hogy egyébként meg demonstrálni és békésen vonulni is szabad, és ez nem kéne ok legyen az állami tévében való szerepeltetésre.

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több leleplező cikket szeretnél olvasni a kormányzati manipulációról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.