Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hagyhat-e a magyar állam éjszaka kihűlni csecsemőket a röszkei regisztrációs pontnál?

Ez a cikk több mint 8 éves.

Fél 12-kor csörgött a telefonom. Egy ismerősöm telefonált, aki épp Röszkén, a gyűjtőpontnál állt a határtól pár száz méterre. Ez az a hely, ahol először találkoznak a menekültek a rendőrökkel, és innen viszik őket a röszkei menekülttáborba regisztrációra. Csakhogy a tábor megtelt. A telefont pedig azért kaptam mert több száz, talán ezer ember a gyaloglástól és a megfelelő folyadékbevitel és élelem hiányában legyengülve, megfázva – férfiak, nők és gyerekek – ott feküdtek mindenfajta ellátás nélkül a gyűjtőponton. De maguk az őket őrző rendőrök is dideregtek az itt-ott előbukkanó információk szerint. A parancs pedig az, hogy senki nem mehet tovább.

coo-mk6wwaaadvb.jpg

(Fotó: Twitter / Andrew Connelly)

Amikor ezt a cikket írom, nem tudom, mi lesz a történet vége. A zseniális segítőkkel együtt elindítottunk 3 autót Budapestről, egyet Kiskunhalastól, egyet Szegedről, amik polifoammal, takaróval, télikabáttal voltak megrakva. Hogy ez a megfázás és a szövődmények elkerüléséhez elég lesz-e, kétséges, de remélhetőleg a kihűléstől megvéd pár embert. Segítségre továbbra is szükség van, a helyszínen lévő segítők szerint szükség van még takarókra, sátrakra, polifoamra, meleg ruhára, izolációs fóliára és zseblámpára is!

Ez a helyzet viszont tarthatatlan. Miközben a kormányról a menekültügyben az osztrák határ megnyitása után a terhek nagy része látszólag lekerült és a Keletiben úgy-ahogy normalizálódott a helyzet, most Röszkén alakult ki káosz. Pedig az elmúlt napokban nem jött több menekült, mint az elmúlt hetekben. Ellenben kiürültek a táborok és a pályaudvarok. De úgy tűnik, a röszkei regisztráció még se tud normálisan működni.

*** English below – Emergency situation at Röszke Refugee Camp – switch subtitles on with the CC button (bottom right)…

Posted by Kettős Mérce on Monday, September 7, 2015

Nyilvánvalóan nem értek egyet azzal a kormányzati állítással, hogy minél rosszabb a menekülteknek, annál kevesebb jön, hiszen pontosan tudom, hogy nem azért jönnek Magyarországra, hogy itt jó körülményeket találjanak, hanem, mert erre haladnak át. De még ha el is fogadnám az „annál jobb, minél rosszabb nekik” érvet, akkor se tudom felfogni, hogyan hagyhatja a magyar állam, hogy csecsemők dideregjenek mindenféle ellátás nélkül hajnali 3-kor egy réten, rendőri felügyelettel. Ugyanis a gyűjtőponton nincs semmiféle állami ellátás, sem egészségügyi, se ennivalót, se innivalót, se takarót vagy legalább egy polifoamot sem kapnak. És mivel tegnap éjszaka a gyűjtőpontról nem haladhattak tovább a táborba, a szabad ég alatt mindenfajta ellátás nélkül kellett tölteniük az éjszakát.

Valószínűleg a Fidesz nem direkt állította elő ezt a helyzetet, hiszen az életveszély közelében lévő menekültek nem jók PR-szempontból, a kihűlés nem illeszkedik a habonyi gyűlöletkampányba, ez sajnálatot ébreszt. Viszont ha nincs szándékosság, az még rosszabb, ugyanis az azt jelenti, hogy a magyar kormány arról sem tud gondoskodni, hogy 10-15 kisbaba ne legyen kitéve életveszélynek egy éjszaka, egyszerűen nem tud azonnal reagálni egy olyan helyzetre, amikor nem csak kommunikációra van szükség.

Csak reménykedni tudok, hogy nem lesz a röszkei mezőn senkinek semmi baja, nem hűl ki senki, se rendőr, se menekült. Az viszont már a mai nap témája, hogy hogyan nem ismétlődik meg többet ez a röszkei éjszaka. Az pedig, hogy ez ne ismétlődjön meg, nem pénz kérdése, hanem szervezésé, a menekültek gyorsabb regisztrációjáé, a gyorsabb táborba szállításáé.

Ha a magyar kormány mégse tudja ezt megoldani, az nemcsak a tragédia miatt lesz kegyetlen és szomorú, hanem amiatt is, mert megmutatkozik, mire képes jelenleg a magyar állam krízishelyzetben.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.