Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Külvárosi szállodákban várnak az embercsempészekre a menekültek, akik nem is tudják, hogy nyitva a határ

Ez a cikk több mint 8 éves.

Az elmúlt napokban több információ is eljutott a Kettős Mércéhez, miszerint budapesti külvárosi szállodákban olyan menekültek vannak, akik nem tudnak a határnyitásról. Ezek az emberek sokszor már megállapodtak embercsempészekkel, de még többször egyszerűen csak nem keresik az olyan helyeket, vagy nem is tudnak azokról a helyekről (el vannak zárva a többi menekülttől és a külvilágtól), ahol tömegesen vannak menekültek, nehogy elkapják őket, így információ szűkében vannak.

bicske-menekultek-02.jpg

Vasárnap egy kőbányai szállodánál jártak aktivisták, ahol az embercsempészek egy szír származású magyar állampolgárt meg is vertek, amikor az elújságolta a hírt a többieknek, hogy ingyen is mehetnek Németországba, más aktivistákat is megfenyegettek. A kiérkező rendőrök pedig nem akartak vagy nem tudtak mit csinálni, a megvert fiatalembert lebeszélték a feljelentésről, és hiába lett volna kötelességük eljárást indítani, nem tették meg.

Később a szállodából sikerült kihívni több menekültet, akiknek elmondták az ingyenes utazás lehetőségét, és az elszállításukban is segédkeztek az aktivisták, a szállodában lévő 100 feletti létszámból körülbelül 40 embert sikerült ingyen Ausztriába juttatni.

Este pedig újra kijött a rendőrség, az aktivisták kérték, hogy velük együtt menjenek be a szállodába és informálják a bent lévő menekülteket. A rendőrök pedig nem intézkedtek, nem segítettek bemenni a szállodába, több tanú állítása szerint is azt mondták, felsőbb utasításra nem léphetnek be oda. Végül elmentek.

Hétfőn újabb szállodáról és újabb menekültekről kaptunk értesítést, és más újságíróktól is halottunk további ilyen történetekről.

Az egész eset azért szomorú, mert jelen helyzetben, nyitott határok mellett, már a menekültek megfelelő tájékoztatása is életeket menthetne. És a konkrét esetben is felmerül annak a kérdése, ha ezek az aktivisták megtalálták ezt a szállodát, a rendőrség miért nem, és miért lép fel ellenük, miközben a 71 halálos áldozatot követelő tragédia óta tudjuk, milyen kockázatokkal jár az embercsempészet. És itt nemcsak a halálos kimenetelű tragédiákról van szó, hanem arról, hogy ezekben a helyzetekben a menekültek még kiszolgáltatottabbak, információk hiányában és a külvilágtól elszigetelve jóval kisebb az esélyük, hogy megvédjék magukat bármilyen visszaélés esetén, hogy orvosi vagy más segítséghez folyamodjanak. A nemzetközi tapasztalatok szerint a nők és a gyerekek veszélyeztetettsége különösen nagy (lásd pl. az Index összefoglalóját).

Valószínűleg jelenleg is több száz menekült van budapesti szállodákban arra várva, hogy iszonytató pénzösszegeket fizessen ki embercsempészeknek, miközben sokkal kisebb kockázattal, ingyen is átmehetnének a határon. A hatóságok pedig, úgy tűnik, nem tesznek semmit.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.