Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Engedjétek tovább őket!

Ez a cikk több mint 8 éves.

Nem tudjuk, honnan jött a telefon, Budapestről, Bécsből vagy Berlinből, de egy biztos: reggel a rendőrség újra lezárta a Keleti pályaudvart, és ezzel ellehetetlenítette a menekültek Németországba való továbbjutását. A Keletinél beszéltünk egy rendőrrel, aki elmondta, tegnap még ők is úgy feküdtek le, hogy ma is szabad lesz az átjárás „Nyugat” felé, majd reggel jött a telefon, berendelték őket, és lezárták a pályaudvart.

11940189_10152889518836324_685414697_n.jpg

Vasárnap, amikor a Keletinél voltam, egy apuka a gyerekével mutatta a Sopronba szóló jegyeit, és lobogtatta a menekülttáborba szóló, magyar nyelvű papírját: ő csak belföldön szeretne utazni. Ma a tüntető menekültek a gyerekeiket a fejük felé emelve ordították: Szabadságot, igazságot!

Ami napok óta a Keletinél és a többi tranzitállomáson van, tarthatatlan, és nem a menekültek miatt. Nők, gyerekek, férfiak éhesen, normális tisztálkodási lehetőség nélkül, egymás hegyén-hátán, a földön vagy a sátrakban alszanak. A magyar kormány ugyanis egyszerre próbálja ellehetetleníteni a menekültek bejutását, ittlétét, de továbbengedni sem akarja őket, arra hivatkozva, hogy ha Magyarországról tovább lehet jutni nyugatra, még több menekült érkezne.

Az egyetlen dolog, amit épp ésszel tehetne a magyar kormány, az az, hogy továbbengedi a menekülteket. Ők se akarnak itt maradni, a magyar kormány se akarja, hogy itt maradjanak. A jogszabályokat már tegnap áthágta a kormány, amikor hirtelen eltűntek a rendőrök a Keletiből és szabad lett az út Ausztriába, és az, hogy ma ezt nem teszik, látszólag annyira véletlenszerű, mint a Videoton játékosainak formája. Ha pedig ezt külföldi nyomásra nem teszik meg, ki kell állni és ezt elmondani.

Két oka lehet a mai hirtelen változásnak. Egyrészt az, hogy valamelyik nyugati kormány rátelefonált a magyar miniszterelnökre, hogy zárja le a határt, vagy az, hogy a menekültválság során sokadszorra, rossz elemzések és önös érdekek mentén dönt a kormányt. Az újságírók között elterjedt pletyka szerint ugyanis a döntés hátterében a fent említett indok áll: ha megnyitjuk a kapuinkat nyugat felé, még több menekült fog erre jönni.

Nem tudjuk pontosan, mi történt ma reggel és tegnap éjszaka, viszont a magyar kormány lépései, a tegnapi nyitás és a mai zárás nem csak káoszhoz vezet, hanem embertelen is. Tegnap éjszaka ugyanis számtalan menekült várta végig a MÁV nemzetközi jegypénztáránál a helyenként 9 órás sort, hogy felülhessen egy vonatra, és itt hagyhassa Magyarországot. De reggelre ez az álom szertefoszlott, és lényegében az juthatott el nyugatra, aki szerencsésebb.

Németország és a nyugati államok már korábban jelezték nem fognak olyan embert visszaküldeni, akit megillet a menedékjog az országaikban. Ez a döntés persze változhat, ha elfogadják a németeknek a teljes közösségre vonatkozó menekültügyi javaslatát, amely szerint Magyarországnak is be kell majd fogadnia pár száz, vagy egy-két ezer embert.

Meglátjuk, mi fog történni, de jelenleg az emberség és a racionalitás is azt diktálja, a magyar kormány engedje tovább a menekülteket! Nem nagyon van jelenleg más jó válasz erre a helyzetre.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.