Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

NATO-szögesdrótokkal vették körbe a magyar pavilont a Velencei Biennálén – Így tiltakoznak a magyar kormány menekültpolitikája ellen

Ez a cikk több mint 8 éves.

A Velencei Biennále helyszínén, a Giardiniben, ahol a résztvevő országok kiállításainak helyet adó épületek találhatóak, magyar aktivisták egy csoportja blokád alá vette a magyar pavilont.

11973339_10205912724431334_1072929487_o.jpg

A magát #fenceforeurope – nak nevező csoport így tiltakozik az ellen, hogy a  magyar kormány az ország déli határán kerítést épít a menekültek távoltartására.

A Biennálén idén számos politikai, társadalmi kontextusú mű szerepel, többnek témája a migráció. A magyar pavilont a kormány által használt plakátokból, illetve pengés kerítésből álló akadályokkal zárták el az aktivisták – így tiltakoznak a kormány menekültpolitikája ellen. Közleményükben így fogalmaznak: „…ugyanazokat az eszközöket használjuk, amelyeket a magyar kormány használt az elmúlt hónapokban, részben a magyar lakosság félrevezetésére és megfélemlítésére, részben hazánk déli határának lezárására. Az általunk épített kerítéshez használt plakátok mindegyike a magyar kormány menekültek ellen uszító plakátjainak, illetve a „Nemzeti Konzultáció” néven elhíresült önigazoló-propaganda szövegének angol fordítása, azoknak a tartalmát semmilyen formában nem módosítottuk. A kerítéshez használt NATO drót szintén szabvány-eszköz: ugyanezeket az éles pengéket telepítette a kormány a déli határunkhoz, remélve, hogy a menekülő embereket ezzel távol tarthatja.”

Ahogy az elmúlt napok fotóiból is látható, a látszatintézkedésnek semmi értelme nincs, a kerítés nem állítja meg a menekülteket, ellenben arra alkalmas, hogy súlyos sérüléseket okozzon nekik. És ha ez még nem lenne elég, a kormány szükségállapotot vizionál, hogy megmutathassa, milyen nagyon erősek tudnak lenni rendfenntartó erői – fegyvertelen, háborúk elől menekülő emberekkel szemben. Viszont ez az erődemonstráció és a rend fenntartásának látszata legalább milliárdokba kerül nekünk. Ennek tart tükröt a művészeti akció.

11944648_10205912721231254_1288341058_n.jpg

A blokádot a csoport a ma esti zárásig szeretné fenntartani. A #fenceforeurope közleménye az európai menekültügyi gyakorlatot is kritizálja. Így fogalmaznak: „Európai konszenzus ma egyedül a menekülő emberek érdemes és érdemtelen menekültekre történő elkülönítésében van. A magyar helyzetet látva biztosra vesszük, hogy hamarosan a fegyveres erőszak bevetésében is hasonló egyetértés fog mutatkozni.”

Ne legyen igazuk.

UPDATE: Nagyon sokan jönnek megnézni az akciót, mindenki nagyon támogató, töltögetik a nemzeti konzultációnak hazudott kis kérdőíveket, vélhetően nem úgy, ahogy azt a kormány elvárná. A rendőrség igazoltatta az aktivistákat, de maradhatnak. Annyit kértek, hogy a drótakadályt, tekintettel annak veszélyességére, távolítsák el, ez meg is történt. A határon a menekülteknek nincs ilyen szerencséjük.

Ha történik valami a helyszínen, arról folyamatosan frissülő cikkünkben beszámolunk.

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több hasonló tudósítást olvasni a magyar aktivisták tevékenységéről, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.