Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mikor rendel el a Fidesz válsághelyzetet például a tömeges korrupció miatt?

Ez a cikk több mint 8 éves.

Egy sor törvényt nyújtott ma be a Fidesz; van olyan köztük, amely szimplán szétszakítaná a menekült családokat, és olyan is, amely lényegében lehetetlenné teszi, hogy például egy szír állampolgár menekültstátuszt kapjon Magyarországon. De a legérdekesebb az a javaslat, amely megteremtené a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” tényállását, és különleges jogokat adna a rendőrségnek, a katonaságnak és a kormánynak a menekültek és az őket segítők elleni fellépésre.

image_1_1.jpg

(Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Az a helyzet, amely most a menekültek érkezése kapcsán Európában létrejött, bonyolult és számos nehézséget rejt. De nem az egyetlen és főképp nem a legsúlyosabb problémája a kontinensnek, még kevésbé Magyarországnak.

Ugyanis hazánkban számos olyan válsághelyzet van, ami már rövid távon is nagyobb veszélyt jelent, mint a menekültek érkezése. A menekültek egyetlen nagy tételű gazdasági bűncselekményt, egyetlen testi sértést se követtek el ebben az évben. Ez pedig a magyar társadalomra nem igaz.

Bevezethetnénk például a tömeges korrupció okozta válsághelyzet tényállását. És már alkalmazhatnánk is. Hiszen Magyarországon évente ezermilliárdok folynak el a korrupció miatt mindenféle haveroknak. Habony gyanús ügyletei, az V. kerületi ingatlanügyek, az EU-s állásteremtési pénzek lenyúlására létrejött maffiák, Andy Vajna kaszinó cégei, Garancsi István cégügyletei, Orbán Ráhel saját lábon állása, korrábbról Simicska vagy Puch ügyei, mind-mind sokkal nagyobb problémát okoznak az országnak, mint a menekültek. Ha ezek a pénzek nem folynának el, úgy nemcsak több juthatna a menekülteknek is, de több millió magyar életszínvonala is bőven magasabb lenne.

Aztán lehetne az egészségügy állapota okozta válsághelyzet miatt is egy ilyen tényállást bevezetni. A saját magát megműtő, majd megmentő férfi története, a nagy esőben beázott és a bezárandó kórházak, az ápolók helyzete, az elavult eszközök, az elavult gépek, a várólisták, az omladozó épületek, a leterhelt személyzet, mind mind válsághelyzet elrendeléséért kiált. Márpedig egy hibás döntés, vagy egy megkésett beavatkozás itt konkrét életeket veszélyeztet, ellentétben a menekültekkel.

De lehetne az oktatás jövője miatt is válsághelyzetet bevezetni. A milliárdos adósságokat halmozó, a tanárok bérével adós, a tanításhoz szükséges eszközöket fizetni nem tudó KLIK, a köz- és felsőoktatás forráskivonásai és hanyatló színvonala… A tanári pálya alulfizetettsége és alulbecsültsége, a mobilitás, a felemelkedés lehetőségének hiánya, a szegregációs gyakorlat – mindez a jövőnket veszélyezteti.

És lehetne vészhelyzetet kiáltani a magyarországi szegénység miatt. 2009 óta félmillióval nőtt a létminimum alatt élők száma, egyre több a hajléktalan polgártársunk, egyre több gyereknek kell éhesen ágyba feküdnie, és egyre kevesebb pénz, intézmény és szakértelem marad arra, hogy az állam ezzel kezdjen valamit. Márpedig a továbbörökített, tartós szegénység, főleg ha területileg is koncentrált, olyan dolog, aminél nagyobb károkat nem okoz az országnak semmi.

De a kormány ezekkel a kérdésekkel nem foglalkozik, ezek miatt nem tart napi három sajtótájékoztatót, nem módosít törvényeket kéthetente, nem mozgósít plusz eszközöket, plusz képességeket, plusz pénzt ezeknek a válsághelyzeteknek a megoldására. Viszont ha az ellenséget kell kijelölni, tudja mi a dolga, ha válsághelyzetet kell fabrikálni, pár százalékért azt is megteszi, miközben az ország valódi problémáival eszébe sincs foglalkozni.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a kormány menekültellenes politikájáról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.