Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tiltakozóknak olyannak kell lenniük, mint kavicsnak a kormány cipőjében

Boross Martin színházi rendező a független színházak képviseletében elmondta, ők évi néhány ezer előadással lehet hogy úri huncutság vagy hobbi, de élete legmeghatározóbb pillanatai közül néhányat a színházban élt meg.

Ezért számára a színház alapjog, amit szintén a bedarálás veszélye fenyeget.

Ma a cenzúra nem direkte működik, hanem a források elapasztásával, mint mondta. A források lenullázása miatt viszont pár napja több száz intézet zárhat be, ezrek várhatnak munkanélkülivé, és rendezvények is elmaradhatnak. Kitért arra, hogy a kultúra számos más területén is ugyanez a helyzet.

Véleménye szerint azért, mert a kormány igyekszik ellehetetleníteni mindent ami kritikus vele és független, mert

„leszarnak mindent ami nem hoz pénzt, vagy szavazatokat.”

De a kultúra nem anyagi profitról vagy szavazatokról szól – ezzel szemben a NER-es projektekbe öntik a milliárdokat. Boross szerint a pénzt lopás helyett tisztességesen és értelmesen kellene használni. A kormány viszont ezzel szemben az erő, a bosszú és a megalázás nyelvét beszéli.

Szolidaritásban viszont véleménye szerint ők az erősebbek.

Meglátása szerint ez tartja össze a tüntető tömeget.

Végül Lars von Trier filmrendezőtől idézett, miszerint

„a filmnek olyannak kell lennie mint egy kavicsnak a cipőben.”

Mégpedig azért, hogy a művészet ne hagyjon elkényelmesedni. Ha viszont elveszik a kultúrát, akkor Boross szerint a tiltakozóknak kell lennie a kavicsnak.

Címlapkép: Boros Martin független színházi rendező felszólal a státusztörvény elleni tüntetésen Fotó: Nun Barbara / Facebook