Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Klebelsberg Központ véletlenül elküldte a Telexnek, hogyan próbálták megúszni a válaszadást egy kérdésre

Meglepően őszinte választ kapott a kormánytól a Telex, mikor a jövő tanévtől kezdődő honvédelmi ismeretek tárgy részleteiről érdeklődtek a Klebelsberg Központnál. Arra voltak kíváncsiak, hogy valóban elindul-e a honvédelem tantárgy oktatása 2023 szeptemberétől, ha igen, hány iskolában, miért pont azokban, és mi a célja a honvédelem tantárgy tanításának.

A KK semmitmondó válasza mellé pedig véletlenül mellékelték egy belső levelezést is, amiben Maruzsa Zoltán államtitkár, Antalffy Péter főosztályvezető és más vezetők valamint tisztviselők tárgyalták meg, hogyan maszatolhatnák el minél jobban a választ.

A levelezésből kiderült, hogy a Telex kérdésére – noha rendelkezésre álltak a megfelelő információk – igyekeztek oly módon válaszolni, hogy lehetőleg minél kevesebb derüljön ki belőle. Akár azon az áron, hogy nem mondanak igazat. Péterffy Balázs szakmai elnökhelyettes az egyeztetés egy pontján fel is vetette, hogy

„Egyetlen aggodalom van, hogy ha van infójuk arról, hogy a tk-k (a tankerületek – a szerk.) már egyeztettek, akkor a válaszban valótlant állítunk. Ha valaki kikéri utána közérdekűben, akkor ránk ragad a hazugság.”

Pedig valójában csak azt kellett volna megírnia a KK-nak, hogy hány iskolában, melyekben és miért indítják el a tantárgyat. Részletek a Telex cikkében.

Címlapkép: Alföldi Dániel