Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az összes kirúgott tanár a színpadon

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Karinthy Frigyes Gimnázium, a Vörösmarty Mihály Gimnázium és az Eötvös József Gimnázium kirúgott tanárai álltak a színpadra.

A tömeg azt skandálta, hogy „Veletek vagyunk!”.

Elbocsátott tanárok 2022. december 3-án a pedagógustüntetésen. Fotó: Juhász-Boylan Kincső / Mérce

Egy kölcseys tanár, Palya Tamás azt mondta, száműzetésnek élték meg, hogy nem taníthatnak. Az ország vezetői szerint rossz példát mutattak, de ők öten együtt 125 évet tanítottak, ehhez képest csak néhány órát nem tartottak meg tiltakozásul.

Nemrég az iskola szalagavatóján szalagot tűztek, úgy tűnt, a szülők nem elégedetlenek velük, ellenkezőleg, büszkék rájuk.

„Jól járt a magyar közoktatás a mi kirúgásunkkal?”, tette fel a költői kérdést. Azt kéri, hogy a többiek tartsanak ki, harcoljanak a jövő oktatásáért, álljanak ki egy igazságos, a tudást értékelő oktatásért. Winston Churchillt és József Attilát idézte beszéde végén:

Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.

Kapin Lilla az Eötvös József Gimnáziumból sztrájkra szólított fel. Nagyon hálás a diákok támogatásáért. „Ameddig a diákok itt vannak, van remény arra, hogy lesz változás.”

„Együtt erősek vagyunk!”, üzente egy másik kirúgott tanár.

A következő tanár megköszönte a diákok kiállását, és azt mondta, minden magyar állampolgár volt már diák, ezért mindenkinek ki kell állni az oktatásért.

„Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek….”, folytatta egy másik tanár Karinthy Frigyes versével.

„Tegnap beszélgettem a volt diákjaimmal”, kezdte beszédét egy engedetlen tanár. Azt üzente a diákoknak, hogy ne higgyenek a hatalmasoknak „nagyon okosak vagytok”, a tanárok pedig azt üzente, ne féljenek.

Egy volt kölcseys diák és karinthys diák a kollégáinak üzent. Szerinte vészharangot kongató tanárt kirúgni olyan, mint segítségért kiáltó embert csendháborításért lecsukatni. A diákjainak is üzent: „Ti vagytok a lehetséges diákság legjobbika”.

Egy másik felszólaló szerint el kell érni, hogy ott is engedetlenkedni kezdjenek a tanárok, ahol azt hiszik, nem lehet sztrájkolni, meg kell mutatni, hogy velük vagyunk.

„Kedves kollégák, ha azt gondolják, ha elfogyott az erőtök, nézzetek rá a gyerekekre, higgyétek el, ők is tudják, hogy mi a jó nekik”, mondta egy másik tanár.

Címlapkép: Elbocsátott tanárok 2022. december 3-án a pedagógustüntetésen. Fotó: Juhász-Boylan Kincső / Mérce