Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás szerint állami beszállítócégek megkapják a pénzüket, a kifizetési stop nem rájuk vonatkozik

Ez a cikk több mint 1 éves.

A 24.hu újságírója kérdőre vonta Gulyás Gergely egy korábbi állítását, amely szerint a szankciók jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak. Az újságíró szerint azonban orosz gazdaság lejtmenetben van, a szankcióknak tehát van hatása.

Gulyás Gergely válaszában kiemelte, hogy az energetikai szankciókkal van probléma, a kormány ezekre gondol, amikor a szankciók hatástalanságáról beszél. Az energetikai szankciók ugyanis  jobban fájnak Europának és kiváltképp Magyarországnak, mint Oroszországnak a kormány álláspontja szerint. Megemelik az energia árát, amelyből Oroszország csak profitál, az európai gazdaságok viszont összeomolhatnak így.

A jövő évi költségvetési terv kapcsán Gulyás Gergely kiemelte, hogy azt még nem tudják újratervezni, mert nagyon bizonytalan a gazdaság helyzete, minden előrejelzést pontatlan. A kormányszóvívő rámutatott, hogy volt olyan jóslás is, amely szerint már idén szeptembertől csökkennie kellett volna az inflációnak – nem így történt.

Így a kormány csak az idei költségvetést tudta a válsághoz igazítani,

a jövő évi költségvetési tervet majd november végén, december elején fogja újragondolni.

Az idei állami spórolás kapcsán Gulyás megnyugtatott mindenkit, hogy a kifizetési stop nem minden kifizetés azonnali leállítását jelenti, csupán annyit, hogy a pénzügymisztérium felülvizsgálja az állami kifizetéseket. Gulyás szerint az állam tartozásainak kifizetése indokolt,

a pénzügyminisztérium valószínűleg nem fogja visszatartani az állami beszállítócégek pénzét.

Címlapkép: Mérce