Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás: a magyar bíróság teljesen független

Ez a cikk több mint 1 éves.

„A kőolajszankciók alól mentességet kaptunk, mert nem szavaztuk meg.” – válaszolta Gulyás Gergely a HVG kérdésére, amely szerint az EU már most is figyelembe veszi az emberek véleményét. Gulyás szerint a kőolajszankciók alóli mentesség viszont csak azért történt, mert tudták, a magyar kormány vétózna.

Arra a kérdésre, számszerűsítette-e már a kormány, mennyi a hozzájárulásunk a Gazprom profitjához, csak úgy válaszolt: a szankciók a költségvetésben óriási, 1000 milliárdos lyukat ütött volna egy energiaszankció, ezért vezették be a profitadót. A kérdésre is válaszolt, azt mondta, a teljes EU finanszírozza jelenleg az oroszok háborúját, így lakosságarányosan persze a magyarok is, a gáz- és olajvásárlással.

Egy másik kérdésre közölte, a helyreállítási alap és a hétéves költségvetés megállapodása kapcsán nem hangzott el hivatalos bizottsági követelés, de a bírói kinevezésekkel kapcsolatos kívánalmak szerinte informálisan már megjelentek azok között a részükről.

Gulyás ezzel kapcsolatban kiemelte, különböző bírói csoportok hatalmi harcukba vonták be a Bizottságot. Szerinte a magyar bírák most is „teljesen függetlenek”. Hozzátette azt is, a magyar jogrendben a bírók függetlenek, míg a németben a minisztérium mint szaktárca irányítja őket. Ezért szerinte nem is a kormányra tartozik az önigazgató bíróságok átalakítása, vagy reformja.

Azt is hozzátette, a szankciókkal a német kancellár és EU-s tisztségviselők „átvertek bennünket”, mert az jobban fáj nekünk mint Oroszországnak.

Címlapkép: A Kúria épülete a Markó utcában. (Fotó: Kocsis Árpád / Mérce)