Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány azt reméli, egyre többen lesznek Európában, akik szót emelnek a szankciók ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gulyás Gergely ismét a kelet-ukrajni népszavzásokról alkotott közös uniós álláspontra hivatkozott – azaz „nem fogajduk el” – akkor, amikor a 444 arról kérdezte, hogy négy ukrán megye annexióját jelentette be néhány perce Oroszország.

Gulyást arról is kérdezték, hogy Szijjártó Péter mivel érvelt Lavrov orosz külügyminiszternek a magyar kormány által sokszor emlegett béke fontossága mellett, amikor egyedüli uniós külügyminiszterként találkozott orosz kollégájával. A kancelláriaminiszter az mondta, nem tudja, mit mondott Szijjártó Lavrovnak, a dipolmáciai találkozókon pedig elhangzottakat egyetlen ország sem hozza nyilvánosságra. Gulyás hozátette, „a nemzetközi jognak megfelelő állapot” az lenne, ha az orosz hadsere kivonulna Ukrajnából, de ez nem fog megtörténni, így „valamilyen megállapodásra” van szükség, mert kezdeni kell valamit azzal a geopolitikai helyzettel, amiben vagyunk.

Az EU által kivetett szankciókról Gulyás azt mondta, a szénembargó – ahogyan Orbán Viktor korábban fogalmazott – „belefért nekünk, az olajat pedig „nem szavaztuk volna meg, ha nem kapunk mentességet”. A miniszter szerint a tőzsde és a piac az oka, hogy annak ellenére emelkedett meg a gáz ára, hogy arra jelenleg nincs érvényben szankció.

Arra a kérdésre, hogy miért a magyar kormány az egyetlen aki a szankciók ellen kampányol, Gulyás azt felelte: szerinte egyre többen lesznek Európában, akik ezt mondják.

A miniszter szerint az Ukrajnához való közelségünk és az aszály a fő oka annak, hogy nálunk az elmúlt hónapban európai szinten kiemelkedő volt az élelmiszerinfláció.

Gulyás szerint az IMF-fel nem volt különleges találkozója Magyarországnak, nem folyamodtunk hitelhez.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán