Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szülész-nőgyógyász szakorvos: Ülj le Állam, egyes!

Ez a cikk több mint 1 éves.

Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos a beszédét Kecskés Karina színésznő mondta el. Az orvos úgy fogalmazott, nálunk okosabb emberek gondolkoznak azon évszázadok óta, hogyan lehet a legjobb minőségű orvosi döntéseket hozni és mára egész jól ki is találták:

az orvoshoz forduló ember maga dönt egészségügyi kérdéseiben és az orvosnak az a dolga, hogy ellássa ehhez a szükséges információkkal.

Kecskés Karina színésznő az abortusz szigorítása elleni tüntetésen 2022. szeptember 28-án. Fotó: Csengel Karina / Mérce

Hogy orvosként segíteni tudjon feltételeznie kell, hogy a páciensek az aznapi hangulatuk, a külső aktuális változók nélkül is tudják, hogy mi jó nekik. „Ezt a feltételezést az autonómia elvének hívják az orvosi etikában” – üzente a szülész, példa történetet is hozott erre:

„Ülök egy nővel a nőgyógyászati vizsgálóban, az ultrahang zselé szétkenődött a nadrágján és az alkaromon, izzad, ver a szíve, fázik és melege van egyszerre, nézi a plafont én nézem a monitort és ekkor ront be az állam és azt mondja:

fordítsd felé a monitort! Érti mit jelent hogy terhes ez egy nő? Hogy tudna bármit is, hass az érzelmeire, ne foglalkozz azzal, hogy látod hogy fél,  feszeng, kicsit kínozd meg

Nőgyógyászként erre az a válaszom:

ülj le állam egyes! Ne bánj így azzal, aki szenved, aki segítségért fordul hozzád! Állam az a célod hogy kevesebb abortusz legyen? Igen? Nekem is!

Ezért tegyük elérhetőbbé a fogamzásgátlást, a szexuális felvilágosítást! Állam, az a célod, hogy több gyerek legyen? Akkor nyiss óvodát, bölcsödét, fűtsd be az iskolákat, fizesd ki az adófizetőket! Miből? Nem tudom, nem értek hozzá, én nőgyógyász vagyok.

Állam, menj vissza a munkahelyedre és dolgozz azon, hogy kevesebb legyen a nemkívánt terhesség Magyarországon!

Én nőgyógyászként nem fogom felhangosítani az embriószívcső pulzásálást, csak akkor ha kéritek. Én nőgyászként nem fogom felétek fordítani a monitort, csak akkor ha szükségesnek látjátok a döntésetekhez.

Azért mert megbízom bennetek.

Tudom hogy képesek vagytok önálló döntést hozni, mert így működik az emberbárt orvoslás.”

Címlapkép: Csengel Karina / Mérce