Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A kormány arra törekszik, hogy a nők egyetlen választása a szülés legyen”

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kossuth tér Miért van az, hogy azokkal, akik az abortusz ellen vannak, a legtöbbje olyan, akikkel egyáltalán nem is szexelnél? – kezdte az első beszédet Szalóki Ágnes, aki Muriani Angéla, a Tíz okom a haragra című könyv szerzőjének a tüntetésre írt sorait tolmácsolta. 

Szalóki Ágnes az abortusz szigorítása elleni tüntetésen 2022. szeptember 28-án. Fotó: Csengel Karina / Mérce

Murinai arra hívta figyelmet, hogy az abortuszrendelettel azokat a nőket büntetik a leginkább, akik a legkevésbé tehetnek arról, hogy teherbe estek. Szerinte az „életvédő konzervatívok progapangndájának célja, hogy a nők önrendelkezési jogát eltöröljék. Lopakodó szigorításnak vagyunk tanúi – írta Muranai, aki szerint az a nők jelentős hányadának gyakorlatilag megszűnt az abortuszhoz való joga az új rendelettel.

Hangsúlyozta: azok lesznek kénytelenek megszülni nem kívánt gyerekeiket, akik a legszegényebbek, legelesettebbek. A megelőzés elvileg elérhető, azonban a fogamzásgátlás bármely formája olyan anyagi terhet jelent, amelyet sokan nem bírnak el.Az iskolai prevenciót és felvilágosítást pedig gyakorlatilag betiltotta a kormány.

A növekvő szegénység ellenére a kormány gyerekvállalásra kényszerítik a nőket – vélekedik Murinai. A kormány pedig nem segít abban, hogy önállóan is fel tudják nevelni a nők a gyerekeiket, és semmit sem tesz a nők testi biztonságáért sem. A kormány szerinte arra törekszik, hogy a nők egyetlen választása a szülés legyen akkor is, ha nem tudják eltartani a gyereküket.

Címlapkép: Csengel Karina / Mérce