Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tizedjére vonulnak fel az igazságos lakhatásért a Lakásmeneten

Ez a cikk több mint 1 éves.

Idén tizedjére tartják meg a Lakásmenetet az igazságos lakhatásért. A menetet szervező A Város Mindenkié (AVM) csoport kiemelte, hogy a lakásszegénység  sokkal szélesebb néptömegeket érint, mint ahogy az a köztudatban megjelenik.

„Pedig lakhatási problémákkal küzd az is, aki keresetének több mint 30%-át kényszerül a lakhatására fordítani. Akinek gondot jelent kigazdálkodni az albérletét és a rezsiszámlákat, s a hónap végén nem marad megtakarítása.”

Az AVM szerint ma Magyarországon mintegy hárommillió ember él lakhatási szegénységben. Miközben a minimálbér mindössze 133 ezer forint, és számos, a társadalom újratermelésében alapvető fontosságú szakmában 200-250 ezer forintot keres egy pályakezdő, csak ebben az évben 20%-kal nőttek az albérletárak, egy pesti albérlet ára például átlagosan 170 ezer forint ma.

A Világ buborékjai, egyesüljetek! című 22. ARC közérzeti kiállítás egyik képe
Grafika: Pálfi Lenke

A válság hatására kilövő rezsiköltségek hatásának a mértékéről pedig még csak spekulálni tudunk, az azonban biztos, hogy elmélyítik a lakhatási válságot.

Az AVM a tüntetés célját így fogalmazta meg:

  • Felelős lakáspolitikát követelünk – és először is arra szólítjuk fel a döntéshozókat, hogy változtassanak a hajléktalanellátó tömegintézményekben élők embertelen lakhatási körülményein:

Otthont, ne tömegszállást!

  • Felelős lakáspolitikát követelünk – és másodszor arra szólítjuk fel a
    döntéshozókat, hogy célzott lakhatási programokkal teremtsék meg a hajléktalan emberek társadalmi visszailleszkedésének feltételeit:

Kiutat az ellátórendszerből!

  • Felelős lakáspolitikát követelünk – és harmadszor arra szólítjuk fel a
    döntéshozókat, hogy bővítsék a megfizethető lakások körét:

Méltányos szociális bérlakásrendszert!

Címlapkép: A Világ buborékjai, egyesüljetek! című 22. ARC közérzeti kiállítás egyik képe Grafika: Pálfi Lenke