Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás miniszter pénteken látta először a tervezetet, kedden törvény lett a kata-módosításból

Ez a cikk több mint 1 éves.

A 444 kérdésére válaszolva Gulyás miniszter elmondta: a kata-módosítás tervezetét először pénteken vagy szombaton látta, illetve hétvégén „több egyeztetés is volt erről” a kormányban.  A Fidesz-KDNP parlamenti frakciója hétfőn szembesült az új javaslattal először (majd kedden megszavazták). Gulyás Gergely hozzátette: korábban többször próbálták szűkíteni sikertelenül a katázók körét, szerinte most visszatértek a kata eredeti szándákához, így logikus döntés született.

Arra az ismételt felvetésre, hogy a sürgősség nem érthető, a miniszter azzal felelt:

„Így döntöttünk.”

Gulyás azzal érvelt, hogy amióta demokrácia van, képviselők dönthetnek, és ezért a felelősséget is vállalják. Szerinte – itt Sólyom László volt köztársasági elnök és alkotmánybíró egykori határozatára hivatkozott – a „kommunizmus továbbélése” lenne, ha a szakszervezetekkel és egyéb érdekvédelmi szervezetekkel folyamatosan egyeztetnének a döntések előkészítésénél:

„Mikor nem volt demokrácia, akkor ezt különböző társadalmi egyeztetésekkel próbálták elfedni, de mióta demokrácia van, és vannak szabadon választott képviselők, azok dönthetnek, és ennek a felelősségét is vállalják. A meghozott döntésért a kormány és természetesen a kormánypártok a felelősséget vállalják. Még Sólyom Lászlónak kiváló alkotmánybírósági elnöki határozatai vannak arról, hogy milyen továbbélése volt a kommunizmusnak azzal, hogy a szakszervezetekkel, és KIK-kel való egyezetés az feltétlenül szükséges. Természetesen vannak fontos társadalmi szereplők, akik van, hogy hozzá tudnak tenni egy döntéshez, van, hogy érdemes kikérni a véleményüket. De itt a helyzet napnál világosabb volt.”

8 éve mindeki tudja, milyen nehézségek vannak a katával, a parlamenti képviselők kiválóan tájékozottak, pontosan tudják, mennyire helyes ez a döntés – szögezte le Gulyás. Szerinte még nem tudni, mekkora bevétele lesz a módosítástól az államkasszának, mert annyiféle alternatíva áll rendelkezésre a katából kiszorulóknak.