Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nagycsaládosok gázfogyasztási kedvezménye megmarad

Ez a cikk több mint 1 éves.

Németh Szilárd megerősítette, hogy a kormány azért rendelte el az energia-veszélyhelyzetet, hogy a rezsicsökkentést továbbra is fenn tudják tartani, valamint, hogy télre is maradjon energia.

Ennek keretében mint hallhattuk, rezsivédelmi alapot állítottak és töltenek fel, illetve korlátozzák a rezsicsökkentés hatályát. Vagyis az egy bizonyos szint fölött fogyasztóknak a piaci árat kell megfizetni, az átlagfogyasztásig viszont marad a rezsicsökkentés.

Mint elmondta, az átlagfogyasztás tekintetében a magyar családok átlagos fogyasztása évente 2523 kilowattóra áram, és 1729 köbméter gáz. Most „rezsivédetten” egy átlagfogyasztó

  • 7 750 forintot fizet villanyért, ez 50 833 lenne rezsicsökkentés nélkül;
  • gáz esetében a havidíj 15 833, rezsicsökkentés nélkül ez a kormány számításai szerint 131 741 lenne havonta.

A spórolás így havonta a rezsicsökkentéssel 158 691 forint, vagyis évente 1 904 292 forint. Ez a háztartások háromnegyedét érinti, egynegyedük az átlagfogyasztás feletti részt kell, hogy piaci áron kell majd hogy kifizesse.

A rezsicsökkentés Németh szerint 5 600 000 villamos, 3 600 000 gázfogyasztót érint.

Németh emlékeztetett, hogy a nagycsaládosoknak jelenleg is van egy kedvezményes fogyasztási limitjük, ez megmarad, így egy háromgyerekes családnál 1 729 helyett 2 329 köbméter gáz lesz a rezsicsökkentéssel csökkentett árú fogyasztás korlátja. Minden gyerek után további plusz 300 köbméternyi kedvezményes fogyasztás jár. Villamos áram tekintetében nincs hasonló kedvezmény.