Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely: inflációban jobban, árfolyamban rosszabbul állunk mint a térség országai

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit ismeretető sajtótájékoztatón elmondta, 10 órás maratoni ülésen vannak túl. Több témában is született döntés.

Elsőként a magyar gazdaság és a költségvetés helyzetéről azt állapították meg, hogy minden pillanatnyi nehézség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai „stabilak és erősek”. A 2022 májusi, legfrissebb adatok alapján két hónappal ezelőtt az ipari termelés mértéke 9,4 százalékkal haladta meg a korábbit, 4,7 millióan dolgoznak, ami a miniszter szerint közel teljes foglalkoztatottságot jelent. Az idei költségvetésben a bevételek alul lettek becsülve, a költségvetés stabilizálásáért mindent megtettek, mondta el Gulyás hozzátéve:

elkötelezettek amellett, hogy idén és jövőre is tartsák a költségvetési hiánycélt.

„Az árfolyamot elsősorban a gázár mozgatja, az euró gyengül a dollárral szemben, és ezért a forint árfolyama is romlik. Ennek oka a háború, és az amiatt bevezetett szankciók, amiknek következménye, hogy Amerika nem gyengül, Kína és Ázsia erősödik, amíg Európa a saját szankciói miatt szenved”

– mondta a miniszter, hozzátéve, nem gondolták volna, hogy az „export-világbajnok” Németországban a külkereskedelmi mérleg negatív legyen. Az euró bevezetése óta nem volt olyan, hogy nagyjából egy árfolyamon legyenek a dollárral – tette hozzá.

„Amíg infláció tekintetében Magyarország jobban áll, addig árfolyam tekintetében rosszabbul, mint a térség országai.”

Gulyás elmondta, az Európai Bizottság javaslataiból négyet tudtak elfogadni, ezek:

  • Magyarország nem csak az EU-s de a nemzeti közbeszerezéseknél is 15% alá csökkenti az egyajánlatosak arányát.
  • A korrupciós büntetőügyekben legyen helye bírósági jogorvoslatnak, a végső döntést a megszüntetésről és a vádemelésről a bíróság mondja ki. Bárki bíróhoz fordulhat, ha az ügyészség a nyomozást lezárja, vagy nem emelne vádat.
  • A kormány által kezdeményezett jogalkotásra, a társadalmi konzultációra időt kell biztosítani, a speciális és gyors jogalkotási lehetőségek arányát csökkenti a kormány.
  • Magyarországnak az EU-s források egy jelentős részét az energiafüggetlenségre kell fordítania, ez igaz a helyreállítási alap támogatási forrásaira is. Ha erről megegyeznek, akkor jövő augusztusban lesz a hitelfelvételre is lehetőség.

Ezzel összefügg, hogy Magyarország megvizsgálja, hogy az energiafüggetlenség miként csökkenthető, hogy miként legyünk kevésbé kitéve az energiaimportnak.

A Mátrai Erőmű nem üzemelő három erőművének mielőbbi beindítását, Paks 1 üzemidejének hosszabbítását tervezi a kormány, a hazai gázkiteremlés növelését kezdeményezik.  A 3 gigawatt naperőműkapacitás növelését felgyorsítják,

jövőre el akarják érni a 6 gigawattos kapacitást.

Cél a magyar költségvetés kiegyensúlyozottsága, az elmúlt 10 évhez hasonlóan – mondta el Gulyás.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán