Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás miniszter szerint demagógia, hogy a forint árfolyam zuhanása miatt drágábbak lennének a nyaralások

Ez a cikk több mint 1 éves.

A 24.hu munkatársa emlékeztetett, a napokban derült ki, hogy Áder János volt sajtótitkára lesz a Duna Média vezetője – ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy a kommunikációs főosztályt vezette a köztársasági elnöki hivatalban, akinek a tevékenysége pártok felett áll, így ez nem vet fel semmilyen aggályt Gulyás szerint, ráadásul komoly televíziós tapasztalata és háttere van.

A kormány tagjai egy elhúzódó háború lehetőségéről beszélnek, ezek szerint a kormány ezt a trendet nem fogja tudni megváltoztatni, így elindulhat az árfolyam akár a 450 forint felé is.

Arra a kérdésre, hogy a kormánynak van-e terve a 430 forintos euróra, úgy felelt: abban ma nincs vita, hogy az árfolyam és az infláció mind a háború következménye.

„Hogy ez milyen mértékű, és mik az eltérések okai, arról beszélhetünk. Bármilyen magas is az infláció, itt alacsonyabb, mint a környező országokban az árstoppokkal. Az árfolyamnál ez a kilengés éppen a másik irányban van, a másik két nem eurós visegrádi ország”

– mondta a miniszter, hozzátéve, az energiaimportja Magyarországnak lényegesen magasabb mint Európa legtöbb országában. Az államadósság mértéke a másik diverzifikáló ok.

Ha a gázár nem lesz magasabb, akkor megnyugszik az árfolyam a miniszter szerint. Véleménye szerint a legfontosabb, hogy a magyar gazdaság alapjai stabilak, így ha mindenki felelősen cselekszik, akkor helyreállhat az árfolyam.

Arról, hogy most magyar családok tömegei indulnak külföldre, akiknek akár 10-100 ezer forinttal is többe kerülhetnek a nyaralások a zuhanó forint miatt, úgy felelt, ha lehetne, akkor a 24.hu újságírójának demagógia-díjat adna a kérdésért.

Európa rendkívüli helyzetben van, a magyar kormány pedig ott segít, ahol tud – tette hozzá.

A kérdésre, hogy mennyibe kerül egy fél kilós Ráma margarin Gulyás kitérő választ adott, de elmondta, tudja, hogy drágult.

Arról, hogy a kereskedők az árstop miatti kieséseket más termékeken szedik vissza, úgy fogalmazott, hogy az árstop a leginkább rászorulóknak jó, akik azokat a termékeket vásárolják.

Gulyás azzal kapcsolatban, hogy a háromszor 10%-os pedagógus béremelés elegendő lesz-e arra, hogy megállítsák a pályaelhagyást, elmondta, hogy a pedagógusok és a fegyveresek körében a legfontosabb a béremelés, ezen a két területen még meglátják, hogy lesz-e lehetőség ilyesmire.

Címlapkép: Balaland Residence