Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ungvári Sára: Nem akarok egy autonómiájától megfosztott tárgy lenni

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ungvári Sára tanárjelölt elmondta, a sztrájk és a polgári engedetlenség jelszava az, hogy Ki fog holnap tanítani? Ő akar tanítani és vannak még így páran, szerdán a tanárhallgatók demonstrációján is több száz ilyen fiatal volt jelen.

Mégis egyre nagyobb a tanárhiány, egyre magasabb az átlagéletkor, és sok iskolában nem látni fiatal tanárokat. A 6 000 végzett hallgató közül alig 2 000 áll csak pályára. Tanítani akarnak sokan, miért nem tehetik, „miért nem tesszük”.

Ungvári elmondta, gyakran elhangzik a feltételes mód:

szeretnék tanítani, ha… szeretnék tanítani, ha megengedhetném magamnak.

Ma lakhatási válság van Magyarországon. A fiatal felnőttek egy jelentős része nem tud elköltözni otthonról, de a fiatal pedagógus az alacsony bérszint miatt még hátrányosabb helyzetből indul – a fizetése akár háromnegyedét lakbérre költi. A béremelésen kívül nem segíthet más, mint a szociális bérlakások és a szolgálati lakások bővítése – foglalta össze Ungvári Sára.

„Nemcsak a tanárokon, hanem az iskola többi dolgozóján is spórol a kormány. Spórol a krétán és az étkeztetésen, de spórol az egészségügyön és a szociális szférán is.”

Ha azt képzeli az oktatás vezetés, hogy egy középiskolai tanárnak annyit kell csak tudnia, ami egy középszintű érettségire való felkészítéshez kell, akkor

„tartósnak nevezhetjük a következő tanárgeneráció szarba vételét, a szakmai utánpótlás kivéreztetését.”

A módosítások célja a következő: a tanár nem önálló szakember, hanem csak egy tárgy.

„Nem akarok az autonómiájától megfosztott tárgy lenni”

– fejezte be a szónoklatát.

 

Címlapkép: Mérce