Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás: még nem lehet tudni, mikor tetőzik a negyedik hullám, de az ötödikben csak a harmadik oltás ad biztonságot

Ez a cikk több mint 2 éves.

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfon elmondta, a Pfizer nyilvánosságra hozta a kutatását, ami szerint 6 hónap után az oltások hatóereje csökken, így a félév után szükség van a harmadik, megerősítő oltásokra. A miniszter itt ismét mindenkit bíztatott a harmadik oltás felvételére, mivel a többi oltóanyagnál is hasonló hatékonyságcsökkenést mértek. Erre a legtöbb oltóponton előzetes időpontfoglalás nélkül is van lehetőség.

Az egészségügyi kapacitásokkal kapcsolatban elmondta, sehol nincs ellátási zavar. A kötelező oltásokkal kapcsolatban elmondta, ilyesmit nem akarnak bevezetni, de megadták a lehetőséget a munkavállalók számára és az állam mint munkáltató, azon munkavállalói számára, akik sok emberrel találkoznak, előírta az oltás felvételét december 15-ig. Azoknak akik más területeken dolgoznak január 31-ig van idejük felvenni a vakcinát.

A tanári szakszervezetekről elmondta, hogy korábban éppen ők voltak az oltás legnagyobb támogatói, amikor külön oltási kampányt szerveztek az oktatók számára, ezért arra kérte őket, hogy a mostani oltási hullámban is támogassák a kormányt, és vegyék fel a harmadik adag vakcinát.

Gulyás szerint még nem lehet tudni, mikor várható a negyedik hullám tetőzése, egyes modellek szerint a hónap végén, más modellek szerint az év végére tehető az.

Egy esetleges ötödik hullám esetén Gulyás szerint már csak az lesz védett, aki a harmadik oltást is felvette.

Május óta nem volt annyi halálos áldozata a járványnak itthon, mint az elmúlt 24 órában:

132-en vesztették életüket a koronavírus szövődményeiben, így az elhunytak száma 31 751 főre emelkedett.

8394 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 931 414 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 815 845 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 83 818 főre emelkedett. 4990 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 488-an vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 5 986 727 fő, közülük 5 764 573 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 475 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Címlapkép: MTI/Mészáros János