Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás arra utalt, hogy a következő kormányinfó idején már megtudhatjuk, hány oltott van a kórházi ápoltak közt

Ez a cikk több mint 2 éves.

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ha az Európai Gyógyszerügynökség már idén jóváhagyatja az 5 és 15 év közöttiek oltását, akkor a magyar kormány is lehetővé fogja azt tenni.

Az ATV kérdésére, miszerint egymásnak ellentmondó nyilatkozatok hangzanak el arról, hogy a kórházban kezeltek közül hányan vannak oltva, Gulyás azt mondta, a „következő kormányinfón már talán lehet ilyen adatokra hagyatkozni”. Ezt megelőzően Csuhaj Ildikó arról kérdezte a minisztert, hogy Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszer hogyan hivatkozhatott magyarországi adtokra, mikor a Szputnyik vakcina hatékonyáságáról beszélt. Gulyás szerint az oroszok egy külön az ő kérésükre készült tanulmányra hivatkoztak, de azt is hozzátette, korábban ő maga is ismertetett ilyen jellegű adatokat a kormányinfón. Azt is elmondta, általában is szeretnék az adatigényeket kielégíteni, ennek jele, hogy a területi oltottsági adatokat is nyilvánosságra hozták.

Szóba került az esetleges negyedik oltás kérdése is, Gulyás ezzel kapcsolatban azt mondta, arra lehet számítani, hogy az antitestszámok körülbelül félévente lecsökkenhetnek annyira, hogy újabb megerősítő oltásra legyen szükség, de szerinte ezt még kutatják, és egyelőre a harmadik oltásért „küzd” a kormány.

A parlamenti dolgozók kötelező oltására vonatkozó kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy tudomása szerint mind a Fidesz-frakcióban, mind a miniszterek között mindenki be van oltva, és bár effektíve ezt nem tudja, de meglepődne, ha az államtitkárok nem lennének beoltva. Úgy véli, ez „politikai értelemben elvárható”, miközben az meggyőződésük, hogy ez a védekezés helyes módja.

Kósa Lajos Pegazus-ügyben elhangzott kijelentésével kapcsolatban is kapott kérdést Gulyás, jelesül, hogy tényleg a belügy vásárolta-e meg a megfigyelőprogramot. Gulyás azt mondta, ő maga a belügyminiszter tájékoztatásához tartja magát, tehát „technikai eszközökkel kapcsolatosan egyetlen állam sem ad felvilágosítást”. Szerinte ez másodlagos kérdés, és „ez csak azért téma, mert a politika és média „bal oldala” témává tette. Gulyás szerint itt csak az a kérdés, hogy jogszerűen, vagy nem jogszerűen történtek megfigyelések, és szerinte 2010 óta csak jogszerű megfigyelés történt.

Címlapkép: MTI/Veres Nándor