Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A miniszter szerint teljesen rendben van, hogy Áder katonai géppel ment a klímakonferenciára

Ez a cikk több mint 2 éves.

A HVG kérdésére Gulyás elmondta, a prémium üzemanyagok árára nem vonatkozik a 95-ös és a dízel árának maximálása, az azonban az autópályákon is érvényes – aki pedig nem tesz ennek eleget, azt bezárják. A miniszter hangsúlyozta, hogy a szabályozás a kisfogyasztókra vonatkozik.

A járványügyi védekezésben résztvevő egészségügyi dolgozóknak biztosított plusz tíz nap szabadsággal kapcsolatban elmondta: a védekezés végeztével derül ki, hogy a nyári bejelentés után a védekezésben dolgozók esetében is lesz-e ilyen plusz szabadság. Erről akkor döntenek, ha véget ér a jelenlegi hullám.

Az energiaárrobbanással kapcsolatban elmondta, hogy az egyetemes szolgáltatók – mint az E.On és az MVM – számára többletköltséget fog jelenteni a rezsicsökkentés és a magas energiaárak együttese, azonban a kormány számukra is biztosít ártámogatást a korábban beszerzett energiatartalékok felhasználásával. Az ipari felhasználók támogatását egyelőre nem tervezi a kormány, a közfeladatot ellátó intézményeket azonban támogatják. Vagyis helyi hőszolgáltató, egyházi intézmény és egyéb közszolgálatot ellátó egységek számíthatnak kedvezményes energiaárra.

A miniszter nem zárta ki, hogy más szektorokat is támogassanak a későbbiekben, azonban egyelőre nincsenek ilyen irányú tervei a kormánynak. A távhőszolgáltatók kormányzati megsegítéséről később ismerteti a részleteket a miniszter.

Gulyás azt is kifejtette, nem tartja problémásnak, hogy Áder János köztársasági elnök a kereskedelmi járatoknál fajlagosan jóval szennyezőbb, katonai különgéppel ment a glasgow-i klímakonferenciára.

Ezt azzal indokolta, hogy a katonai gépeknek és személyzeteiknek egyébként is repülniük kell a gyakorlatuk fenntartása érdekében, és akkor már miért is ne azzal repüljön a köztársasági elnök hogy a környezetvédelem fontosságáról szónokoljon.
Címlapkép: MTI/Varga György