Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tordai a Pegasuson lovagolt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője emlékeztetett: holnap lesz 100 napja hogy kirobbant a Pegasus-botrány, miután a kiberfegyvert többek között újságírók, ügyvédek, politikusok megfigyelésére használták. A politikus szerint ebben a száz napban Orbánék sunnyogtak, és 2050-ig titkosították a dokumentumokat.

Tordai három kérdésre kívánt választ kapni a miniszterelnöktől:

  • Azért vetették be civilek ellen hogy megfélemlítsék, megzsarolják őket?
  • Lesz konzekvenciája a lehallgatásoknak?
  • Folytatják még jelenleg is a támadásokat?

Figyelmeztette a miniszterelnököt, hogy amennyiben nem ad egyértelmű választ, akkor azt igennek veszik. Majd miután Orbán nem válaszolt egyértelműen, így is tett.

Orbán válaszában ugyanis elmondta, hogy a belügyminiszter elfogadta az ellenzék meghívását a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésére, ennél többet nem tud mondani. Véleménye szerint Magyarországon 2010. óta nem volt jogszabálysértő nemzetbiztonsági tevékenység, a szolgálatok számára pedig nem számít senkinek a foglalkozása – például hogy újságíró, netán ügyvéd – azt nézik, hogy a tevékenysége érint-e nemzetbiztonsági szempontból érdekes dolgokat.

Tordai viszontválaszában kifejtette: ezek szerint Orbán minden kérdésre igennel válaszolt. Véleménye szerint nem lehet komolyan venni a miniszterelnök válaszát.

Arra is emlékeztetett, hogy Márki-Zay Péterre vonatkozó dokumentumokat kapott a DK valamilyen forrásból – Tordai utalt arra, hogy a kormányzattól származhatnak -, azonban a párt az ellenzéki egység jegyében nem használta fel őket. Végül kifejtette, lesz következménye a megfigyeléseknek, miután a nép leszavazza tavasszal a Fideszt.

Orbán ezután Gyurcsány-showzott egyet, majd kifejtette, hogy 2010 előtt lehallgatták az ellenzéki politikusokat, és oroszokat engedtek a magyar titkosszolgálatok közelébe.

Címlapkép: MTI/MTI Fotószerkesztõség/Máthé Zoltán