Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Keresztesnek: atomenergia nélkül nincs klímavédelem

Ez a cikk több mint 2 éves.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője Paks II-vel kapcsolatban kérdezett. A képviselő szerint úgy tűnik, hogy Brüsszelben megteheti a miniszterelnök, hogy ellentmond, de Moszkvában nem: szerinte a nukleáris biztonságról, az orosz hitelek felhasználásáról a magyar embereknek, Magyarországon kell döntést hozni, ehelyett Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvában tárgyalt a Roszatom központjában a projekt menetrendjéről, miután a magyar hatóság visszadobta Paks II. engedélyét.

Az LMP szerint az atomenergia nem olcsó, nem zöld és nem biztonságos – hangsúlyozta Keresztes, de ezen a nézetkülönbségen felülemelkedve azt kérdezte: Miért titkolják azt, hogy mi alapján utasították el az orosz engedélyezési dokumentációt? Lesz-e az orosz tervdokumentáció alapján engedélye Paks II-nek? Van-e politikai nyomás az oroszok részéről az engedély mielőbbi kiadása érdekében? Milyen jellegű titkosszolgálati tevékenységet végeznek az oroszok? Igaz-e, hogy a beruházással kapcsolatos korrupciós jellegű ügyekre hívták fel a figyelmet? Miért engedélyezték Paks II. alapjának kiásását a kivitelezőnek annak ellenére, hogy nincs engedély? Ki vállalja ezért a felelősséget: magyar hatóságok vagy az oroszok?

A miniszterelnök válaszát azzal kezdte, szerinte értelmesebb lenne, ha ezt a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszterrel, Süli Jánossal vitatná meg Keresztes. De ha már feltette a kérdést, elmondja, mit gondol: „konkrétan és tényszerűen semmilyen hatóság semmit sem utasított el. Valami félreértés lehet” – jelentette ki. Magyarország egy szuverén ország: „magyaristák vagyunk, hogy ha úgy tetszik” – folytatta. Orbán Viktor szerint atomenergia nélkül nincsen klímavédelem. Vagy elfogadjuk az atomenergiát, és van zöld jövő, vagy nem fogadjuk el, de akkor nem tudjuk kivezetni a Co2-t kibocsátó erőműveket – mondta. A miniszterelnök szerint ebben a pillanatban Brüsszelben egy nagyon komoly csatát vívunk: több nyugat-európai ország velünk van azzal kapcsolatban, hogy uniós pénzből lehet-e atomenergiára költeni.

A bővítés csúszásával kapcsolatban azt mondta, Keresztesnek igaza van abban, hogy a tervezett határidők betartásáért komoly küzdelmet kell folytatni. A lakosságot pedig szerinte úgy tájékoztatják, hogy Keresztes már 216-szor teszi fel ezeket a kérdéseket.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd