Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jakab: ránkrohadnak a kórházak, miközben a kormány bélyeget gyűjt

Ez a cikk több mint 2 éves.

Jakab Péter „mit gondol erről miniszterelnök úr?” címmel tette fel kérdését.

Jakab szerint a kormány 42 milliárd forintot költ bélyeggyűjtésre, 342 milliárdból építik tovább a budai várat, miközben ezeket a pénzeket jobban is el lehetne költeni. Példaként említette

  • az állami bérlakásprogramot,
  • az üzemanyagok adójának az elengedését,
  • valamint a kisvállalkozások segítését.

Elmondta, hogy az egészségügyben „a kórházak ránk rohadnak”, ami miatt a kormány hitelt vesz fel az egészségügyi épületek felújítására. Jakab szerint a bélyegek árából vagy az EU helyreállítási alapjának 6 000 milliárdjából is meg lehetne oldani a finanszírozást, az uniós forrásokat azonban nem akarja lehívni a kormányt, mert nem tudja ellopni.

Kiemelte, hogy eközben a munkásoknak nettó 133 ezer forinttal szúrják ki a szemét.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában elmondta: véleménye szerint ténybelileg téved Jakab. Ebből kettőre hívta fel a figyelmet, egyrészt hogy az uniós pénz hitel (bár kétségkívül kedvezőbb, mint a piaci konstrukciók, melyeket a kormány felvesz). Másrészt elmondta, hogy béremelést akarnak adni a postai dolgozóknak, de az uniós szabályoknak megfelelően nem adhatnak pénzt a Postának. Ezért  jogcímként szolgál a kormány bélyegvásárlása.

Odaszúrt emellett a pártnak, miszerint előfordulnak tévedések, pláne a felnőttkor kapujában: a Jobbik pedig épp 18 éves lett, „most lépte át a felnőttség kapuját”.

Ezután felolvasott a Jobbik alapító nyilatkozatából – miszerint a posztszocialista baloldal a felső tízezer érdekeit szolgálja, a Jobbik elsődleges feladata pedig a kommunista utódpárt és a velük összefogott liberálisok eltávolítása a hatalomból.

Emlékeztetett, hogy mikor Jakab átvette a pártvezetést, akkor a Jobbik második legerősebb párt volt, most viszont a DK az. Majd gratulált, hogy csatlakozott a párt a „posztkommunista, liberális” tömbhöz.

Jakab emlékeztetett, hogy infláció elszabadult, az élelmiszerárak az egekben vannak, és 500 forint fölött van a benzinár. Majd ismét felemlegette, hogy elköltött a kormány 42 milliárdot bélyegre. Mint mondta, tudomása szerint havi 180 millióból gazdálkodik Orbán családja, havi 133 ezer forintból – a jövő évtől esedékes minimálbérből – azonban nem lehet megélni, gyereket nevelni.

Orbán viszontválaszában kifejtette: vannak természeti problémák, melyeken nem tudnak segíteni. Felemlegette a kormányzati mantrát, miszerint mikor Gyurcsányék voltak hatalmon, az átlagbér kisebb volt mint a minimálbér jövőre.

Végül lebohócozta Jakabot, és a Gyurcsány-show szereplőjének minősítette.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás