Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tordai: vezesse be a kormány az alapjövedelmet!

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője a Fidesz járvány- és válságkezelését vette górcső alá, azon belül is az emberek megélhetésének biztosítását. Először röviden emlékeztetett, hogy az egy főre jutó halálozások számát tekintve Magyarország az első három ország között van az EU-ban, és még a gazdaság is elég rosszul áll.

A képviselő szerint történtek előremutató lépések is, ezeket azonban véleménye szerint eredetileg a Párbeszéd vagy más ellenzéki pártok javasolták.

Emlékeztetett többek között a tömegrendezvények betiltására, digitális tanrend – legalábbis részleges – bevezetésére, az ingyenes internetre, antigén gyorstesztek bevezetésére – amiért egyébként Budapestet korábban „ütötte-verte a Fidesz-média”.

Ezután felhívta a kormányfő figyelmét a véleménye szerint legfontosabb javaslatra, miszerint

„teremtsük meg a jövedelembiztonságot, vezessük be az alapjövedelmet”.

Indoklása szerint 10 emberből négynek csökkent a jövedelme, és télen egyre többeknek okoz majd gondot a megélhetés. Ezzel kapcsolatban megkérdezte Orbánt, folytatja a Párbeszéd ötleteinek bevezetését, vagyis bevezetik-e az alapjövedelmet.

Orbán elmondta, a kormányban szeretik ha jókedvre deríti valaki őket, ugyanakkor tagadta, hogy a Párbeszéd után menne a kormány (ezt találta ugyanis vicces felvetésnek). Ezután emlékeztetett, van több olyan javaslat, amit nem hajtanak végre: például hogy a nyugdíjasok csak akkor szállhassanak fel a BKV-ra, ha 500 méteren belül nincs bolt.

Ezután az alapjövedelem tekintetében az álláspontjuk újragondolására kérte a Párbeszédet, mert a Fidesz szerint ez azt jelenti, hogy „a dolgozó emberektől vegyék el a pénzt és adják oda akik nem dolgoznak és nem is akarnak”.

Tordai válaszában kifejtette, véleménye szerint Orbán tájékozatlan az alapjövedelem tekintetében, pedig a Párbeszéd már öt éve ajánlgatja. Ezután felsorolta röviden az alapjövedelem pozitívumait, majd arra kérte a miniszterelnököt, hogy fontolja meg a bevezetését, végül átnyújtotta a Párbeszéd alapjövedelem programját.

Orbán ezután szokásához híven a fideszes értelemben vett „magyar társadalom- és gazdaságfilozófiára” hivatkozott, miszerint mindenkinek megpróbálnak munkát adni, nemcsak azért hogy jövedelmük legyen, hanem hogy a közösség teljesértékű tagjának érezzék magukat az emberek.

Ezután szidta egy darabig az alapjövedelem koncepcióját, majd végül riogatott egy kicsit a segélyalapú társadalom rémképével.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd