Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbánnak nincs tudomása arról, hogy a nagyvárosokban ne lenne pénz fejlesztésre

Ez a cikk több mint 3 éves.

Varga László MSZP-s képviselő emlékeztette a kormányt, míg az európai államoknál a vírusellenes védekezés frontvonalához tartoznak az önkormányzatok, addig Magyarországon elvonásokkal sújtják őket. Rámutatott, az 500 milliós közösségi közlekedési támogatás elvonása Miskolcon súlyos problémákat okoz, összesen pedig 7 milliárdos mínuszban van a helyi, ellenzéki önkormányzat a járvány és a kormányzati megszorítások miatt.

Varga a javaslat visszavonását indítványozta Orbánnak, és azt, álljanak el az iparűzési adóbevétel csökkentésétől is.

A miniszterelnök szerint azt a vitát, ami „pártjaink gazdaságfilozófiai nézeteiről szól” most nem folytatná, de a kormány „az adócsökkentés pártján áll.” Az önkormányzatokat illetően Orbánnak „nincs tudomása arról”, hogy Miskolcon bármiféle beruházás veszélyben lenne, sőt, fejlesztési forrásokat adnak a városnak.

Varga viszontválaszában hangsúlyozta, a városüzemeltetés helyi színvonalát és helyben finanszírozott beruházásokat is veszélyeztet a helyzet, amit a folytonos adóbevétel-elvonások még súlyosbítanak, a vízközmű-szolgáltató cégek szakmai szervezete is kérte az őket sújtó különadó alóli felmentést, és az iparűzési adó miatt sem keletkezett még kompenzáció.

Orbán azzal érvelt, hogy a közműadót nem lehet megváltoztatni, mivel a kormány azt szeretné elérni, hogy „egy liter víz mindenhol ugyanannyiba kerüljön”, a nagyvárosok szerint persze ez igazságtalan, de náluk jobban és olcsóbban meg lehet ezt szervezni, az adó pedig a kistelepülések számára fontos. Hozzátette, a szocialisták 2010 előtt „220 milliárd forintot elvettek az önkormányzatoktól”.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher