Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meddig képes Orbán egy álvideóra hivatkozva hárítani a járványkezelés felelősségét?

Ez a cikk több mint 3 éves.

A magyar belpolitika jelenlegi legnagyobb találós kérdése, hogy vajon egy lassan öt hónappal ezelőtti valóban szerencsétlen ellenzéki hiba mennyi ideig képes még fügefalevélként szolgálni a kormány számára a járványkezelés felelősségének hárításában.

Szinte nem telik el nap, hogy kormánypárti politikusok ne emlegetnék fel azt a videót, amelyet Korózs Lajos ellenzéki képviselő tett közzé Facebook-oldalán, és amelyről utóbb kiderült, a benne szereplő nő valótlanul állította magáról, hogy megalapozott tudása lenne a tavaszi kórházkiürítések következményeiről.

Ma Orbán Viktornak újra meg kellett jelennie az Országgyűlés előtt, hogy válaszoljon a képviselők azonnali kérdéseire, és hát a miniszterelnök maga is többször felemlegette ezt a júniusi videót, ahelyett, hogy érdemi választ adott volna az ellenzéki képviselők kritikáira.

Azt már megszokhattuk, hogy a végzetesen kiüresített magyar törvényhozásban, mely nem mellesleg a szuverén magyar nép legfelsőbb képviseleti fóruma, a miniszterelnök nem hajlandó egyébre, csak sorosozásra és gyurcsányozásra. És ha az elmúlt tíz év valamit megtanított, akkor az az, hogy kedvező globális gazdasági feltételek és egy megosztott hazai ellenzék viszonyai között ez az állandó felelősséghárítás bizony működik.

De jogosan merül fel a kérdés minden magyar állampolgárban, hogy vajon az ország jelenlegi helyzetében tényleg ez lenne egy felelős kormány megfelelő viselkedésmódja?

Vajon tényleg igaza van Orbánnak, amikor úgy kalkulál, hogy egy több hónapos ellenzéki tévedést komolyabb problémának látnak a választók, mint a megkésett második hullámos járványügyi védekezést? Vajon tényleg egy kamuápoló miatt forognak álmatlanul azok az emberek, akiknek a járvány miatt veszélybe került a megélhetésük, és teljesen hiába várják a miniszterelnök által szeptemberre (!!) ígért gazdasági mentőcsomagot?

Az az igazság, hogy amikor Orbán így kalkulál, akkor brutálisan lenézi a magyar nép mérlegelési képességeit. És elfelejti, hogy elmúlt 10 éves kormányzásának támogatottságát nem az állandó handabandázás, és kitalált ellenfelekkel való harc eredményezte, hanem az, hogy stabilan ment a szekér, és nem létezett komolyan vehető politikai alternatíva.

De ha a dolgok úgy mennek tovább, mint ahogy az elmúlt két hónapban mentek, akkor ez a támogatottság meg fog bicsaklani. És az eddigiek fényében a miniszterelnöktől továbbra sem jó kormányzást, csak egyre keményebb vagdalkozást fogunk látni. Szóval nem nézünk túl jó hónapok elébe…

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás