Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszatért a parlamentbe a „Boldog karácsonyt!” Orbán Viktora

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Boldog Karácsonyt!” – így válaszolt 2017 decemberében egy neki Demeter Márta[1] által feltett kérdésre Orbán Viktor. A hozzáállás, amely nagyjából azt jelentette, teljesen mindegy, hogyan és mit kérdez az ellenzék kisebbségből a plenáris ülésen, hosszabb időre eltűnt Orbán Viktor eszköztárából, miután sem a 2019 május EP-választáson, sem pedig a 2019 októberi önkormányzati választáson nem sikerült a kormánypártoknak egyértelmű választási sikert elérnie.

Jött, és elhúzott azonban a koronavírus-járvány, egy nagyjából két hónapos „veszélyhelyzet”, megugrottak a kormánypárt népszerűségének számai, és a pökhendi, és foghegyről kiosztott válaszok azonnal visszatértek a miniszterelnöki eszköztárba.

A mai ülésen ugyanis már eleve Jakab Péter stratégiájára felkészülve, igen olajozottan működött együtt Kövér László házelnök és Orbán: amikor a kormányfő szólt oda csípősen a Jobbik elnökének, akkor még a derültségre is jutott idő, de amikor a szócsatában a hasonlóan pikírt visszavágás került volan sorra Kövér azonnal lépett, Jakab „kocsmai stílusára” hivatkozva.

Nem járt sokkal jobban Harangozó Tamás MSZP-s képviselő sem, neki egyenesen annyit mondott a miniszterelnök „Mekk mesterek” szeretnék felújítani az omladozó Lánchidat, erre amúgy is van pénz, a kormány nem ad semmit. A válaszból egyértelmű volt, hogy a főváros elleni hidegháborúban a miniszterelnök egy jottányit sem kíván engedni, az által egyelőre nem érzi veszélyben pozícióit.

Több, további ellenzéki kérdésre pedig Orbán még tőle is szokatlan minimális energiabefektetéssel felelt meg. Szokásjog ugyanis, hogy az azonnali kérdések órájára az ellenzéki képviselők előre megadott, „konzervcímekkel” jelentkeznek be felszólalásra, amelyeknek a címe mindig körülbelül annyi, „Mi folyik itt?”, vagy „Hol vannak a válaszok?”

Orbán most cinizmusa újabb csúcsán simán csak úgy tagadta meg a választ számos kérdésre, hogy az írásban feltett változatra majd reagál, a többit pedig hagyjuk.

Amikor Bencsik János az Fidesz ügynökügyeiről érdeklődött, csak akkor lehetett kicsit látni, hogy Orbán valóban felhúzta kissé magát, de ezt is megoldotta egy könnyed „KGBélázós” visszavágással.

Az ülésnapra egyértelműen rányomta bélyegét az is, hogy a kormánypártok remekül ki tudták használni azt, hogy kiderült, az MSZP-s Korózs Lajos korábbi, magát mentőorvosnak kiadó interjúalanya, Németh Athina nem az, akinek ő magát mondta. Ennek nyomán hetek óta tart a fideszes „álhírezés”, amely a mai vitákra is erősen rányomta a bélyegét.

A stílushoz köze lehet annak is, hogy a Fidesz-KDNP népszerűségét a járvány és a kibontakozó gazdasági válság egyelőre nemhogy rombolta, de kicsit meg is erősítette: a biztos szavazók között már 60%-ot is mértek nekik. A mai szereplésből úgy tűnik, Orbán és stábja komolyan is veszi a számokat, ismét támadásba lendül tehát az egyre több gonddal küzdő ellenzékkel szemben.

Az azonnali kérdések órája már véget ért, a parlamentben pedig megkezdődtek a költségvetés végszavazása előtti több napos viták. Ezzel percről-percre közvetítésünket is zárjuk.

Köszönjük a figyelmet!

 

[1] – Javítás (2020. 07. 01.): A bejegyzés eredeti változatában tévesen állítottuk, hogy Szél Bernadett kérdésére válaszolt Orbán Viktor. A tévedésért elnézést kérünk.