Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán: a baloldali gondolatnak is van helye

Ez a cikk több mint 3 éves.

Székely Sándor független országgyűlési képviselő, aki a nemrégiben Szanyi Tibor által alapított Igen Szolidaritás Mozgalomban politizál, a gazdagok közteherviseléséről kérdezte Orbánt.

Elmondása szerint a kozmetikázott adatok ellenére a magyar munkavállalók gyalázatosan vannak fizetnek, miközben a tőkések munka nélkül elképesztő jövedelmeket tesznek zsebre osztalék formájában. A képviselő úgy véli, a Fidesz 2014 óta munkaalapú társadalomról beszél, és elutasítja a segélyeket, de közben munka nélkül lehet hatalmas jövedelmet szerezni.

Ezért Székely azt javasolja, a 48 millió forintot meghaladó osztalékokra 98 százalékos adót vessen ki a kormány. „Fizessenek a tőkések!” – zárta mondandóját Székely.

Orbán szerint a kormány filozófiájában is van elvárás a tőketulajdonosokkal szemben: fizessenek adót, tartsák be a szabályozásokat, és teremtsenek munkahelyeket.

Majd gúnyolódott egy kört az ellenzéki képviselőn, Rákosi Mátyást idézve, illetve azt mondva: a képviselői felszólalásból úgy tűnik, a Soros György elleni egységfrontban számíthat a képviselőre.

Hozzátette: a Székely javaslatai a kommunizmus bevezetését jelenti, ami megfontolandó, de a magyarok már megfontolták, sőt kipróbálták, de nem vált be. „Ezért javaslatát nem tudom támogatni” – mondta.

Viszontválaszában Székely elmondta, hogy Orbán viccelődhet, de ő azért dolgozik, hogy a magyar emberek jól éljenek, és nem azért, hogy a miniszterelnök veje és mások meggazdagodjanak.

A válság alatt ideje lenne, hogy a gazdagok is kivegyék a részüket a terhek viseléséből, ne csak az átlagembereket adóztassa a kormány – tette hozzá.

A miniszterelnök arról beszélt, ő fontosnak tartja Magyarország azon állampolgárait is, akik más elvek szerint szerveznék meg a társadalmat, a baloldali gondolatnak is van helye. Elmondása szerint az elmúlt tíz évben megpróbáltak integrálni baloldali  intézkedéseket. Ilyennek gondolja a munkaalapú társadalmat, a közmunkát és a teljes foglalkoztatottság célkitűzését is.

Arra is rámutatott, az osztalékot az szja-val megegyező mértékű adó sújtja.