Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hogyan ünnepli az ellenzék május elsejét?

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nézzük, hogyan ünnepelnek az ellenzéki pártok a munkásság ünnepén!

Az MSZP online aláírásgyűjtésbe fogott: a „Petíció az emberek védelmélben” címmel egy öt pontból álló védelmi csomagot állítottak össze.

Arra kérnek mindenkit, hogy pártállásra való tekintet nélkül írja alá a petíciót,ha egyetért a szakszervezetekkel. Az öt pont a következő:

  • Követeljük a tömeges tesztelés elindítását, és az egészségügyben dolgozók jelentős béremelését!
  • Követeljük a munkanélküli ellátás időtartamának 9 hónapra, összegének minimum nettó százezer forintra emelését!
  • Követeljük a családi pótlék, a GYES, a GYET és az anyasági támogatás megduplázását!
  • Követeljük a 2020-ra járó 6,5%-os nyugdíjemelés visszamenőleges kifizetését, az alacsony összegű nyugdíjak felzárkóztatását, és az átlag alatti nyugdíjban részesülők számára azonnali húszezer forintos egyszeri juttatás kifizetését!
  • Követeljük, hogy a munkahelyek megtartása érdekében a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoktól az állam vállalja át a bérek és járulékaik 80%-át!

A Momentum a járvány miatt munkájukat elvesztett emberek tömegére hívja fel a figyelmet ezen a „grotesz majálison”, ugyanis szerintük évtizedek óta nem voltak ennyire kiszolgáltatottak és jogfosztottak a dolgozók.

„A gazdasági szempontokat soha nem tehetjük asztalra a szociális szempontok nélkül. Nem szabad elfelejtenünk a számok mögött rejtőző emberi nyomort és szükséget. Képesnek kell lennünk új számokra jutni, amelyek már a megmentett életekről, a 21. századhoz illő életszínvonalról, újra felpörgő társadalmi mobilitásról szólnak. Boldogabb, sikeresebb majálisokról”

-írja Donáth Anna képviselő.

Kendernay János, az LMP társelnöke online sajtótájékoztatót tartott, amely itt nézhető vissza teljes egészében:

Kendernay szerint a vírus által kiváltott helyzet rendkívüli lehetőséget ad a gazdasági és társadalmi reflexióra; a kiútkeresés és a válság utáni világok sikerének záloga az legyen, hogy senkit sem hagyunk hátra.

Nem a profit, ne a múlt századi beidegződések vezessenek minket, hanem az emberségesség

-mondta a társelnök.

A Párbeszéd egy, a Mércéhez is eljuttatott közleményben május elseje alkalmából az alapjövedelem bevezetését kéri. A párt szerint a munkavállalók most azokat a munkavállalói és szociális jogokat ünnepelhetnék ma, amelyet nagyszüleik vívtak ki számukra: ám

„hazánkban olyan kormány van, amely a válságra hivatkozva hatályon kívül helyezte a munka törvénykönyvét, és mindent a munkavállaló és a munkáltató közötti egyedi megállapodásokra bízna”

A Párbeszéd szerint a mai nap fontos emlékeztetője annak, hogy a szakszervezetiség, az összefogás hatalmas szereppel bír a munkajogokért folytatott harcban.

„A legfontosabb jogunk az élethez való jog, ennek egyik legfőbb garanciája pedig az alapjövedelem. Ez a koronavírus és a kormányzat embertelensége miatt terjedő, súlyos társadalmi válságban minden eddiginél világosabban látszik”

„Mit ér a munkás, ha magyar?” teszi fel a kérdést a Jobbik . A párt szerint az ország „a multik gyarmatává és a Fidesz oligarcháinak tartományává” zülledt. Miközben az ország vezetői stratégiai partnerséget ajánlottak az nagy vállalatoknak, addig a munkások jogait jelentősen megnyirbálták, a béreken, a munkakörülményeken pedig nem javítottak.

„Az elmúlt ciklusokban a szociopata neoliberális dogma szellemében lefegyverezték a szakszervezeteket, a magyar munkavállalókat pedig feláldozták a tőkeérdekek oltárán, hogy olcsó bérrabszolgákat, engedelmes biorobotokat állítsanak elő a multik és a hazai Döbrögik, valamint Oberstrómanführerek számára”

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely szerint arra készültek, hogy idén a Városháza parkjában ünnepeltek volna a szakszervezetek, a Városligetből ugyanis fokozatosan kiszorították őket az építkezések:

„Hiszem, hogy munkavállaló egyedül nem képes megvédeni magát. Ezért hiszek az önszerveződés erejében. Ezért hiszek a közösségben, ezért hiszek a szakszervezeti mozgalomban is”