Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az elmúlt évszázad legnagyobb lakbérsztrájkjára készülnek New Yorkban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az elmúlt évek legnagyobb szervezett lakbérfizetési sztrájkra folyik éppen Amerikában, írj a Guardian.

A statisztikák szerint csak az előző héten 3,8 millióan veszítették el az állásukat és több, mint 30 millióan fordultak munkanélküli segélyért az elmúlt hat hétben, ugyanis munkaadójuk kénytelen volt bezárni a vírus miatt.

„Az emberek nem azért sztrájkolnak, mert nem szeretnének lakbért fizetni, hanem mert nem tudnak”

-nyilatkozta Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselő a lapnak.

Egyedül csak New Yorkban több, mint 13000-en írták alá egy petíciót, amelyben megfogadják, hogy május hónapban nem fizetnek lakbért, valamint egy új törvény is bevezetésre került, amelynek értelmében nem kötelezhetőek lakbérfizetésre azok, akik a koronavírus miatt estek el a bevételi forrásuktól. Andrew Cuomo, a város kormányzója pedig 90 napra leállította a kilakoltatásokat.

A lakhatási jogokért küzdő civil szervezet, a Housing Justice For All szerint az intézkedésekkel mindössze csak elódázzák a problémát.

„A lakbért felfüggesztését és az ez alatt a krízisidőszak alatt felhalmozott elmaradások elengedésére lenne szükség, legyen szó jelzáloghitelről, bérleti díjról, a közműszámlákról”

-szól a szervezet követelése.

Ha a szervezők által készített előzetes számítások bejönnek, akkor az 1930-as évek óta a legnagyobb lakbértfizetési sztrájkra kerül sor New Yorkban: akkor a harlemi lower east side-i bérlők sztrájkoltak a megfizethetőbb lakbérért.