Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fiatal munkavállalók szerveződését és szakszervezetek alapítását sürgeti a LIGA Ifjúsági Bizottsága

A LIGA Szakszervezetek is közleményt adott ki a rendhagyó május elseje kapcsán, amelyben Ifjúsági Bizottságuk a fiatal munkavállalókat szólítja meg.

A koronavírus-járvány által leginkább súlytott területeken kiugróan magas a fiatal munkavállalók száma: de az idegenforgalomban, a vendéglátásban és a szórakoztatóiparban dolgozók most kilátástalan helyzetbe kerültek. Emellett arra is felhívja a figyelmet a szakszervezet, hogy pont ez a korcsoport van leginkább kitéve az atipikus foglalkoztatás hátrányainak, így ilyenformán is kiestek a védőhálóból.

A járványhelyzet arra is rávilágított, hogy az egészségügyben, szociális ágazatban dolgozók munkája nélkülözhetetlen:

„Az ágazatban dolgozó jól képzett fiatal munkavállalókat erkölcsileg és anyagilag is meg kell ezért becsülni, hogy mostani áldozatos munkájuk elismeréseként a jövőben is hazánkban járuljanak hozzá az egészségügy és a szociális ágazat sikeréhez”

-írják.

A szakszervezeti szervezettség a fiatalok körében alacsony, ezért többen méltánytalan feltételekkel, a jogosan járó juttatások nélkül, ténylegesen egyik napról a másikra kerültek utcára. A munkáltató jellemzően a közeljövőbeli újrafoglalkoztatás ígéretével bocsájtotta el a munkavállalót, de ennek betartására semmilyen garancia sincsen.

„Ahol működik szakszervezet, ott nem történhet meg, hogy bármely szakszervezeti tagot felmondási idő és végkielégítés nélkül küldjenek el, veszélybe sodorva a napi megélhetését! Az oka pedig nagyon egyszerű, a munkáltatók is tisztában vannak vele, hogy mi munkavállalók együtt erősebbek vagyunk!”

A LIGA ezért arra hívja fel a fiatal munkavállalók figyelmét: legyenek körültekintőek azt illetően, milyen feltételekkel állnak újra munkába, figyeljenek arra is, hogy képviselve legyenek az érdekeik. Amelyik munkahelyen már van működő szakszervezet, oda lépjenek be, ahol pedig nincsen – miharabb alapítsanak egyet, ebben a LIGA segítségét is kérhetik.