Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Schanda Tamás államtitkár: „az EU inkompetens és magára hagyta a magyarokat!”

Ez a cikk több mint 3 éves.

A DK képviselője szerint a kormány „hetek óta hazudják azt”, hogy az EU semmilyen támogatást nem küldött Magyarországnak. Ugyanakkor Varju az önkormányzatoknak a Belügyminisztérium által küldött levélből idézett, amely szerint az Európai Bizottság pályázatot írt ki, amelyhez a kormány az önkormányzatoktól kért be adatokat.

„Önök kétezermilliós támogatást titkolnak el, ahelyett, hogy odaadták volna az önkormányzatoknak, ezt a védekező munkát pedig az önkormányzatok végzik Önök helyett!”

– emelte ki.

Varju szerint az önkormányzatok költségeire hivatkoztva kérnek „uniós pénzt” a kormányzatban „stadionokra, focira és Mészáros-vállalkozásokra.” Mindehhez pedig az önkormányzatokra hivatkoznak.

„Miközben az ország számított önökre, önök ugyanazt tették, mint eddig tíz éve mindig: hazudnak, lopnak, csalnak!”

-olvasott még be Varju a szemben lévő padsoroknak.

Varjunak ezúttal Schanda Tamás államtitkár adott választ. Szerinte ellentmondás van abban, hogy az önkormányzatokra hivatkozva kérnek EU-s pénzt, másrészt pedig panaszkodik, hogy az önkormányzatoknak túl sok a feladata.

„most akkor az a baj, ha segítünk, vagy az, ha nem?”

-kérdezte. Ezek után kisebb váltással történelmi érvként hozta fel, hogy a 2008-as pénzügyi válság után szerinte hogyan reagált a baloldal. Schanda szerint éles különbség van „a baloldali, és a nemzeti válságkezelés között.”

Az EU-ról pedig elmondta, hogy a brüsszeli Betegség-megelőzési és Járványügyi Központot kritizálta, amiért azt írták, „nem terjed emberről emberre a vírus”, mikor már minden más tudományos központban cáfolták ezt. Magyarország viszont az EU-val szemben „az első között lépett fel a járvány ellen.”

„A inkompetencia tipikus példája, amit a dilettáns európai bürokraták műveltek a válsághelyzetben.”

-tette hozzá Schanda, aki szerint Brüsszel csak „politikai szólamokban” tud válságot kezelni, „akárcsak a migránshelyzetben.”

Szerinte a most elkülönített „bűvös ezermilliárdok” amúgy is jártak a kohéziós alap révén Magyarországnak, „egy eurócenttel több sem érkezett, bármit is hazudnak Önök az EU helytartóiként.”

Címlapkép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu