Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hohn Krisztina: tegye a kormány kötelezővé a maszkviselést és a kézfertőtlenítő használatát az érettségin!

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az LMP-s Hohn Krisztina vette át a szót, aki a kormány oktatáspolitikai „furcsaságairól” beszélt.

A képviselő szerint a kormány nem tájékoztatta szinte semmiről az érintetteket. Azt mondják, hogy minden feltétel biztosított a biztonságos körülményekhez az érettséginél, de közben se a maszkviselés, se a fertőtlenítő használata, se a lázmérés nem lesz kötelező. Hohn arra kérte a kormányt, hogy az iskolákba történő belépéskor mérjék meg a diákok hőmérsékletét és biztosítsanak kézfertőtlenítőt minden tanterembe.

Hohn szerint arra sem futotta, hogy a veszélyeztetett, krónikus beteg diákoknak biztosítsanak alternatív lehetőséget. Talán a kormány is megoldhatná, hogy ezek a diákok online vizsgázhassanak, ha már a nyelviskolák is képesek voltak erre. A képviselő kiemelte, hogy az online vizsgázás a későbbiekben is fontos lehet, hiszen a klímaváltozás még okozhat olyan körülményeket, hogy ne lehessen élőben érettségizni.

Hohn arra is kérte a kormányt, hogy az évet halasztó diákok családjának a kormány biztosítson változatlan mértékű családi pótlékot.

Végezetül kitért a Magyar Nemzet Szabó Tímeát minősíthetetlen stílusban támadó cikkére, amihez „gratulált” és kijelentette, hogy „a stílus maga az ember, és madarat tolláról, embert barátjáról”.

Rétvári Bence államtitkár válszolt Hohn felszólalására, aki elmondta, a kormány a járvány kezdete óta minden döntést igyekezett a lehető leggyorsabban meghozni, például az iskolák bezárásáról is az elsők között döntött. „Igyekeztünk mindenben a diákok, a pedagógusok és családjaik érdekében eljárni” – mondta, és hozzátette, hogy mindeközben az ellenzék ehhez semmit se tett hozzá.

„Hétről hétre és napról napra vizsgáltuk, hogy megtartható-e az érettségi a jelenlegi körülmények között” – hangsúlyozta Rétvári. Egészségügyi szakemberekkel konzultált a kormány, akik elmondták, hogy alacsony a kockázata az érettségi megtartásának. Ennek alapján hozták meg ezt a döntést. Rétvári nemzetközi példákat is sorolt, amik szerinte alátámasztják a magyar döntés helyességét.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a kockázatcsökkentő rendelkezésekre az érettségi kapcsán: csak írásbeli vizsga lesz, mindenhol rendelkezésre áll majd kézfertőtlenítő és maszk, valamint nem csúcsidőben, hanem később kell csak bemenniük a diákoknak az iskolákba.