Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ander Balázs (Jobbik) szerint el kell halasztani az érettségiket

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Jobbik képviselője felhívta a figyelmet, a járvány tetőzése nem a járvány vége, utána még hosszú hetekig, kifejezetten elővigyázatosnak kellene lenni, nem pedig az érettségi megtartását elrendelni.

Ander szerint a lépés „érthetetlen”, hiszen „a szélrózsa minden irányából az iskolákba terel 83 ezer magyar diákot, több ezer tanárt és technikai dolgozót.”

Különösen furcsa ez a képviselő szerint ha meggondoljuk, hogy áll az egész gazdaság, és joggal kérdezik a válságba került dolgozók, hogy miért szenvedjenek ők, ha az érettségi viszont mehet a maga útján. Ugyanígy beszélt Ander a járvány „láthatatlan áldozatairól”, azaz a kórházakból „kipaterolt” betegekről, akik közül szerinte sok lesz a másodlagos áldozat.

Bejelentette, Brenner Koloman jobbikos képviselővel közösen egy javaslattal a jegymegajánlással helyettesítenék a vizsgákat, ezt pedig a tanárszakszervezetek is támogatnák.

„Most háború van, háborút folytat a magyar nemzet a koronavírus ellen, ehhez pedig rugalmasság kell. […] Ne hazardírozzanak emberek százezreinek egészségével.”

-zárta felszólalását Ander.

Neki is Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Szerinte a Jobbiknak inkább Szabó Tímeától kellene elhatárolódnia „nemzeti pártként”, ugyanakkor nem tették.  Majd szelíd románozással ehhez hozzátette, szerinte Szabó Tímea hangneme „maximum a bukaresti parlamentben” lenne helytálló.

Felhívta a figyelmet, a környező országokban élő magyaroknak osztják ki a felszereléseket, nem „külföldieknek.”

Az érettségi vizsgákkal kapcsolatban Rétvári közölte, számtalan országhoz hasonlóan Magyarországon is lesznek vizsgák, sőt, Svájc, Románia, Csehország, Franciaország, Dánia is újranyitotta az iskolákat, de így döntött Németország is, sőt még Olaszország is a szóbeli érettségik megtartását is elrendelte, a súlyos járvány ellenére.

Szerinte mindez ezért hazánkban is megvalósítható, a megfelelő távolságtartással, és „szigorú biztonsági intézkedések mellett.”

Kiemelte azt is, a kormány az érettségizőkről szóló döntést epidemiológus szakemberek tanácsára hozta meg, széleskörű tájékozódás után, sőt szerinte a diákok többsége is ezt akarja.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila