Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely: Elfogadhatatlan, hogy szélsőséges csoportok félelmet keltsenek a budapestiekben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest városvezetőinek üzenetét rakta ki ma délelőtt Karácsony Gergely a Facebook-oldalára Budapest ostromának 75. évfordulója alkalmából.

A főpolgármester megemlékezett a II. világháború magyar áldozatairól, köztük az erőszakot elszenvedő nőkről, a besorozott katonákról, és mindazokról, akiket hiába vártak haza a hadifogságból.

Karácsony arra is emlékeztetett, hogy a történelmi eseményekről később kialakult diskurzus megosztotta a társadalmat, a kérdésben azonban szerinte bizonyosan nem azoknak a feladata,”akik a történelem szemétdombjára való ordas eszmék képviseletében masíroznak bele a budapestiek békéjébe.”

A főpolgármester szerint a traumákat fel kell dolgozni, és nem szabad hagyni, hogy azokat bárki politikai haszonszerzés céljából használja. Úgy fogalmazott:

Budapest új vezetése feladatának tekinti egy új politikai kultúra megteremtését; olyan emlékezetpolitika a célunk, amely társadalmi diskurzust hív életre, és nem önkényesen dönt évtizedek óta vitás kérdésekben.”

Karácsony Gergely posztjában jelezte: városvezetőként elhatárolódnak „minden olyan rendezvénytől, amely nem egységében, minden fél szempontjait figyelembe véve, hanem valamely oldal szenvedéseit idealizálva mutatja be az eseményeket.”

Úgy fogalmazott:

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy szélsőséges csoportok önkényuralmi jelképek és egyenruha viselésével félelmet keltsenek a budapestiekben. Antifasiszta elkötelezettségünkből fakadóan kötelességünk felszólalni azok ellen, akik történelmünket meghamisítva, gyűlölködésre és kirekesztésre buzdítanak.”

Épp ezért példaértékűnek nevezte az I., II. és XII. kerületi polgármesterek közös, pártpolitikán felülemelkedő megemlékezését.

Az üzenetet Karácsony mellett mind az öt helyettese (Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata, Dorosz Dávid, Kerpel-Fronius Gábor és Kiss Ambrus) is jegyzi.

A teljes poszt itt olvasható:

Címlapkép: MTI/Mónus Márton