Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbánnak a magyar zöldekről a görögdinnye jutott eszébe

Ez a cikk több mint 4 éves.

A német Welt arról kérdezi Orbánt, összefogna-e valaha a zöldekkel. Felidézte, Ausztriában ÖVP-zöld koalíció jött létre és Németországban is van esélye egy zöld kormányzat hatalomra kerülésének. A jobboldal és a zöldek közeledésével kapcsolatban felvetette, köthet-e koalíciót majdan Orbán a „magát zöldnek tartó” Karácsony Gergellyel például.

Orbán röviden és velősen erre azt válaszolta, ha lesz ilyen Fidesz-koalíció, azt a kormányt már nem ő fogja vezetni, hiszen neki a magyar zöld mozgalomról sommás a véleménye:

„Olyanok, mint a dinnye, kívül zöld, belül vörös.”

Ugyanakkor méltatta Sebastian Kurz osztrák kancellár „innovatív megoldásait”, de nem tartja helyesnek, hogy klímaváltozás ügyében a jobboldal „elfogadja a baloldal keretét”, és ezért nyernek teret a zöldek is, hiszen ők jól ragadnak meg egy változást.

A Deutsche Welle tudósítója egy iráni keresztény apa menekültügyét emlegette fel Orbánnak, aki szerinte nem kap menedékjogot Magyarországtól, de mivel az iszlámról tért be a keresztény hitre, Iránban kivégzés várna rá. Ezzel kapcsolatban azt kérdezte, mi lesz a keresztény, közel-keleti menekültekkel Magyarországon.

Orbán erre csak úgy válaszolt „titokban nagyon aktívak” a keresztények megmentésében, de ezeket az ügyeket „nem teszik ki az ablakba”, hiszen „szerénységet és diszkréciót igényelnek”.

Arra is utalt, túszejtési akciók kimentett áldozatai néha „hálálkodnak” a magyar kormánynak, de Orbán szerint ez sem hasznos, nem kell ezt nagy dobra verni.

Hangsúlyozta, a törökökkel való megállapodás helyes, mert a külpolitika nem lehet „kizárólag értékalapú.”

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs