Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán tiszteli Lázárt, de szerinte inkább Hódmezővásárhellyel kellene foglalkoznia

Az Index Orbántól kérdező tudósítója felidézi, mind Stumpf István, mind Navracsics Tibor, mind pedig Lázár János volt miniszter Orbánnal kapcsolatos kritikáiról, Bencsik Gábor jobboldali újságíró megjegyzéséről, mely szerint „egyre többeket irritál a Fidesz” kérdezte a miniszterelnököt, felvetve, nem túl arrogáns-e a kormánypárt kommunikációja és a politikája, illetve hogy a kommunikációért felelős Rogán Antal miniszter marad-e.

Ezenkívül a KESMA sajtókonglomerátumról is kérdezték, és arról, elégedett-e az abban lévő kormánymédia működésével.

Orbán a miniszterek kritikáiról leszögezte, elfogult volt „főminisztereivel” szemben, sőt kiemelte „mindhárom a barátja”, Stumpf pedig volt kollégiumi igazgatója is, ezért mindhármukat tiszteli. Arra a megjegyzésére, hogy túl öreg lenne, elismerte, ha „támadó középpályás már nem lehetsz, legyél 8-as helyett 6-os.”

Navracsiscsról leszögezte, az ő munkájára továbbra is igényt tart, és kormánybiztosi kinevezése is van, Veszprém európai kulturális fővárosáért felel.

Lázár Jánossal volt a legkritikusabb a miniszterelnök, szerinte azonban Hódmezővásárhely elvesztése nagyon fájó pont, ezért szerinte az alföldi várost „a Fidesznek vissza kell szereznie” és azt javasolta Lázárnak, hogy inkább erre koncentráljon.

Bencsik – akinek a miniszterelnök látványosan nem tudta felidézni a keresztnevét – kommentárjára úgy reagált, valóban küzdelmes éveken van túl a jobboldal, ezért azután most inkább a békésebb „nemzeti konzultációk” korszaka jöhet el újra a küzdelem helyett.

„Vannak, akik itt már hosszú idő óta ismerik a kormányaim működését, ez immár a 14. év, amikor miniszterelnök vagyok, és mindenki tudhatja rólam, hogy nem szeretem a kapkodást.”

-kezdte Orbán a Rogán ügyére vonatkozó kérdést, majd úgy folytatta:

„Nix ugribugri!”

Kifejtette, minden minisztere, így Rogán is „szuverén személyiség”, és inkább javítani és nem elküldeni kell az embereket. Szerinte nyugat-európai „rossz gyakorlat” a „közvélemény nyomására” elküldeni minisztereket, ezt pedig nem akarja folytatni.

A KESMA működésével kapcsolatban hozzátette, ő egy éve csak arról beszélt, hogy versenyjogilag áldását adta az alapítvány működésére, de „ez egy magánalapítvány.” A médiát Orbán szerint a miniszterelnöknek nem helyes minősíteni, „kivéve, ha egyes esetekben fake newsok forognak fenn.”

A média arányosságával kapcsolatban azt mondta:

„Én nem várom egyetlen újságírótól sem, hogy ne vállalja a véleményét!”

-kiemelte, a nézeteitől senki sem független. Hozzátette, szerinte a politikai irányultság szerinti megoszlás a magyar médiában mára „körülbelül 50-50%-ra” áll, ez pedig szerinte „optimista vélemény.”

Hozzátette, ő töredelmesen elismerte magáról, hogy „öregedő középpályás”, azonban a valódi fiatalság „nem életkor, hanem dinamizmus kérdése”. Szerinte például Donald Trump és Boris Johnson a két legfiatalabb politikus.