Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán a brexitről: kizártnak tartom, hogy a britek nem lesznek sikeresek az EU nélkül

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Financial Times kérdésére Orbán közölte, mivel Boris Johnson „levert egy fontos cölöpöt”, és kifejezte, hogy az átmeneti időszakot nem hosszabbítják meg, ezért a brexit már bizonyos.

Ugyanakkor Orbán megemlítette, a britek sorsa bizonytalannak tűnhet az EU-n kívül, ő viszont „kizártnak tartja”, hogy egy nagyhatalom, kiváló globális kapcsolatokkal ne tudna sikereket elérni az EU-n kívül.

Ugyanakkor hangsúlyozta, Magyarországnak ez a helyzet rossz, de új alapokra kell a brit-magyar kapcsolatokat helyezni. Hosszasan dicsérte Boris Johnsont, aki ellen szerinte „mindenki összefogott”, és így is győzött a választásokon, ezért csodálja a brit miniszterelnököt.

Itt is hangsúlyozta, szerinte nem „euroszkeptikusok” és „EU-pártiak” állnak ma szemben a kontinensen egymással, hanem kétféle Európa-vízió.

Arra a kérdésre, hogy a klímaválság idézi elő a migrációt, Orbán kétségeit fejezte ki, szerinte csupán azt kell megoldani, hogy a 2-3%-os földi népességnek, akik migrációra kényszerülnek, „helyben kell javítani az életfeltételeit.”

Közölte, a magyarok rosszak a PR-ban, a magyar kormányok különösen, a konzervatív kormányok pedig csapnivalóak, de ettől függetlenül szerinte kormányával Afrikában és Ázsiában „erőnkön fölül támogatjuk ezeket a közösségeket”.

Az EU klímacéljairól elmondta, csak Lengyelország nem fogadta el a 2050-es karbonsemlegességi határidőt, Magyarország igen, és megismételte, ez 50 ezer milliárd forintba kerülne szerinte.