Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A miniszterelnök szerint „ellenzékből nyerni nem olyan nagy cucc”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Origo két súlyos kérdéssel bombázta a miniszterelnököt:

  • A fővárosban stadionstop nincs, de van kórházstop és más hasonló intézkedések, mit gondol erről?
  • A dunaújvárosi időközi választáson szélsőjobboldali jelöltet indít az ellenzék, erről mi a véleménye?

Orbán kapásból közölte:

„Úgy tűnik, az Origo irányvonalánál jóval mérsékeltebb vagyok.”

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a kormányzásnál – legyen az önkormányzati vagy országos –  „azért 100 nap jár”, vagyis adni kell időt az ellenzéki önkormányzati vezetőknek, hogy kiismerjék a környezetüket és nekikezdhessenek a munkának.

A belátó Orbán szerint „nem helyes politikai viselkedés” azonnal hibát keresni az ellenzéki vezetésű önkormányzatok munkájában.

Megjegyezte, hogy „a főpolgármester úrnak” is megmondták, hogy tartják magukat a Tarlós Istvánnal kötött megállapodáshoz, ezen kívül pedig sok sikert kívánt az ellenzéki városvezetőknek.

Azt azért csak megjegyezte, hogy láthatóan Budapesten például „össze-vissza beszélnek” stadionok, a Liget-projekt, a Fővárosi Állatkert ügyében például, de a miniszterelnök személy szerint türelmet szeretne kérni a kritikusoktól.

Dunaújvárossal kapcsolatban pedig Orbán egy „remek interjút” idézett, amelyet  az osztrák kancellárral készítettek, és amelyben Kurz azt a kérdést kapta: mit gondol az FPÖ-bel való jövőbeli munkáról? Orbán interpretációja szerint Kurz az interjúban kifejtette: az, hogy mely pártokat lehet szélsőjobboldalinak nevezni, és mely pártok kormányozhatnak, azt nem a pártok döntik el, hanem a választók.

„Ez lehet, hogy nekünk nem tetszik, de akárhogy is minősítgetjük ezeket a pártokat, ha az emberek bizalmat adnak nekik, akkor elnyerik a jogot arra, hogy szerepeljenek a közéletben, kormányozhassanak” – mondta Orbán, aki szerint ez a tőről metszett demokratikus gondolkodásmód lényege.

A miniszterelnök szerint egyébként a fő feladat az, hogy „legyünk jobbak nálunk”, vagyis nem azzal akar foglalkozni, hogy a pártok milyen irányt képviselnek, csak le kell őket győzni.

Orbán szerint ez nem könnyű dolog, mert szerinte kormánypártként nehezebb győzni egy választáson, mint ellenzékként, de azt büszkén jelezte, hogy nekik 2014-ben és 2018-ban is sikerült ez a bravúr.

„Ellenzékből nyerni nem olyan nagy cucc, az igazi az, ha kormányról tud az ember. Ez nagyon nehéz, de nekünk már kétszer sikerült.”

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher