Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Demeter Szilárd: A kommunisták ma is köztünk járnak – a Magyar Írószövetség is megemlékezett 1956-ról

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ünnepséggel és koszorúzással emlékezett meg az 1956-os forradalomról a Magyar Írószövetség, valamint átadták Szávai Gézának Székely Jeruzsálem című könyvéért az Arany János-díjat. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója beszédében elmondta, hogy 

1956 nem lezárt múlt. 1956 velünk él, és velünk is fog élni, mindaddig, amíg nem szolgáltatunk igazságot minden, a kommunista diktatúrák által megnyomorított magyarnak és nem magyarnak.

Demeter a kormányzati narratívához kapcsolódva kiemelte, hogy azok a kommunisták, akik 1956-ban idegen hatalmat hívtak a magyarokra és nemzedékek életéből raboltak pótolhatatlan évtizedeket, besúgásra kényszerítettek testvért és barátot, ma is köztünk járnak. Véleménye szerint a kommunista diktatúrák öröksége mindaddig rombolni fog, míg „csontig hatoló őszinteséggel” szembe nem nézünk vele.

Hagyományosan október 23-án adják át az Arany János-díjat, amellyel 1996 óta minden évben a Magyar Írószövetség egy tagját ismerik el kiemelkedő munkásságáért. Ezt idén Szávai Géza erdélyi magyar író kapta, őt Erős Kinga, a Magyar Írószövetség titkára méltatta:

Szávai Géza Székely Jeruzsálem című kötete az elmúlt évtizedek egyik legkülönlegesebb regénye. Szávai Géza súlyos, nagy könyvek szerzője, aki felismerte, hogy nemcsak írni kell, de olvasót is kell nevelni.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton