Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A DK Nagy Imre szobránál tartja ünnepi megemlékezését

Ez a cikk több mint 4 éves.

Gyurcsány Ferenc és a DK vezetése október 23-ai megemlékezésként koszorút helyez el a nemrég áthelyezett Nagy Imre szobornál. Gyurcsány beszédében – Soproni Tamáshoz hasonlóan – elmondta, hogy nem fogadja el a történelmi emlékezet semmilyen irányú kisajátítását.

Mi a DK-ban azért fogunk tenni, hogy 1956 különböző áramlatai és irányzatai ne megosszák, hanem egyesítsék a nemzetet. Ez akkor is így van, ha mi a Demokratikus Koalícióban a Nagy Imre-i örökség követőinek tartjuk magunkat.

Aktuálpolitikai megjegyzésként az Orbánnal szembenálló sokszínű hazafias ellenzék megformálásáról beszélt, illetve kifejtette, hogy aki lop, aki hozzányúl a közpénzhez, az nem politikus, hanem bűnőző.

El kell dönteni, hogy ki melyik oldalon áll: aki egyetért Orbánnal, Erdogannal és a kurd népirtással, az valójában egyetért az 1956-os szovjet megszállással és a szabadság eltiprásával. Aki ezzel egyetért, ne ünnepelje október 23-át, hanem húzódjon vissza bunkereibe.

2018. decemberének utolsó napjaiban számoltunk be róla, hogy a hajnali órákban elszállították Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről. A szobrot a Jászai Mari térre helyezték át, eredeti helyére pedig az 1919-es vörösterror áldozatainak emlékműve került. Mindez része azoknak az átalakításoknak, melyekkel a Kossuth tér környékének világháború előtti állapotát kívánják visszaállítani.

A beszéd itt nézhető:

Címlapkép: Mérce fotó