Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kurd-újbalos párt társelnökei demonstratív jelleggel szavaztak ma Isztambulban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A 14,9 milliós törökországi nagyváros lakosainak mintegy ötöde, 3 millió a kurd etnikumhoz tartozónak vallotta magát a 2019-es cenzuson. Ez az óriási szavazóblokk nagyon nagy részben asszimilálódott, ugyanakkor politikai felfogásukban ma is nagy szerepet játszanak a különböző török és kurd újbaloldali mozgalmakat tömörítő Népek Demokratikus Pártja (HDP) értékei.

Éppen ezért a párt jelenlegi társelnökei, Pervin Buldan és Sezan Temelli is demonstratívan szavaztak ma, miután a párt deklarálta, hogy Ekrem Imamoglut támogatja a szavazáson. A kilencvenes években, Suleyman Demirel miniszterelnöksége alatt a kurd felkelők ellen kegyetlen falurombolást és háborút folytató CHP és bármilyen kurd-török politikai formáció közötti ilyen együttműködés példanélküli.

Pervin Buldan ,a HDP társelnöke szavaz az isztambuli polgármester-választáson, Bakirköy kerület egyik szavazókörében, 2019 június 23-án /Fotó: ANF English

A párt a 2016-os török puccskísérlet óta nyílt politikai üldözés tárgya, a török kormányzat egyenlőségjelet tett közéjük, és az 1984 óta a török állam ellen szinte folyamatos fegyveres felkelést folytatók PKK-KCK közé. Még akkor is, ha köztudott, a HDP alapítói éppen abban térnek el az Abdullah Öcalan által alapított marxista fegyveres szervezettől, hogy békésen, a választási politika és a jogalkotás segítségével szeretnék céljaikat (kurd önrendelkezés, emberi jogok, szexuális és etnikai kisebbségi jogok) elérni.

A 2013-ban alakult párt elős társelnökeit Selahattin Demirtast és Figen Yüksegdag-t 2016-17 folyamán bebörtönözték.

Noha a kurd HDP társelnökei mindig is hangsúlyozták távolságtartásukat a szekuláris-nacionalista CHP-től, az elmúlt évekért azonban mindenképpen megbüntetnék Erdogant és pártját.