Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szlovákiában is megnyíltak a szavazóhelyiségek

Ez a cikk több mint 4 éves.

31 politikai párt és mozgalom küzd 13 mandátumért: Szlovákiában is elkezdődött a voksolás.

Reggel 7 órakor országszerte mintegy hatezer szavazóhelyiség nyílt meg, és ezzel kezdetét vette az ország történetének negyedik európai parlamenti (EP-) választása. Este 10 óráig lehet majd szavazni, 4,45 millió szavazásra jogosult szlovák állampolgár és szlovákiai állandó lakhellyel rendelkező uniós állampolgár járulhat az urnákhoz.

Szlovákiának jelenleg 13 EP képviselője van, ők 2014-ben 8 szlovákiai párt színeiben jutottak be a brüsszeli testületbe. Két magyar van közöttük; a tisztán magyar pártként induló Magyar Közösség Pártja (MKP) listájáról Csáky Pál, a szlovák-magyar vegyespárt, a Most-Híd listájáról pedig Nagy József jutott be akkor – pártjuk mindkettőjüket indítja most is.

Rekordszámú indulóval vág neki Szlovákia az EP-választásnak: a megszerezhető 13 képviselői helyért 31 politikai párt és mozgalom küzd, közülük 21-en állítottak teljes listát, vagyis olyat, amelyen 14 jelölt neve szerepel.

A legutolsó felmérés és elemzői becslések szerint akár nyolc-tíz pártnak is sikerülhet átlépnie a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, négy közülük pedig több mint tíz százalékra számíthat – írja az MTI.

Legutóbb, 2014-ben egyébként Szlovákiában volt a legalacsonyabb a részvételi arány az uniós tagországok közül: mindössze 13 százaléka voksolt a szavazásra jogosultaknak, ami egyben azt is jelentette, hogy már 30 ezer szavazat is elég volt egy képviselői mandátum megszerzéséhez.

Azt MTI azt írja, hogy bár mindeddig soha nem volt 20 százalék fölötti a részvételi arány Szlovákiában, sőt, csökkenő tendenciát mutatott, egyes elemzők szerint idén többen szavaznak majd, mint 5 évvel ezelőtt.

(MTI)