Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor a finisben telefonált néhányat

Ez a cikk több mint 4 éves.

A magyar miniszterelnök igen vehemensen vetette bele magát a mozgósításba.

Reggel egy, a megyei lapokon is átsöprő Magyar Nemzet interjúval buzdított szavazásra, délután pedig már egy kedélyes videót osztott meg Facebook-oldalán, ahol megnézhetjük, milyen is az, amikor maga Orbán Viktor ül a telefonközpontban, és voksolásra kapacitál.

A miniszterelnök feltartott mutatóujjal hangsúlyozza: lehet, hogy sokkal nagyobb tétje van ennek a választásnak, mint azt gondolnánk, és arra is figyelmeztet, hogy

„a most leadott voksokon fogunk állni öt éven keresztül.”

Nem véletlen, hogy a Fidesz ekkora elánnal mozgósít: a magasabb részvétel ugyanis nekik kedvez, mert megemeli a mandátumszerzéshez szükséges szavazatok számát.

Az EP-választásokon Magyarországon jellemzően alacsony, és folyamatosan csökken  a részvételi arány: 2004-ben 38,5, 2009-ben 36,3, 2014-ben pedig mindössze 29 százaléka voksolt a választópolgároknak.

2004-ben a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékos határ átlépéséhez valamivel kevesebb, mint 154 ezer szavazat volt szükséges. 2009-ben már csökkent a részvételi arány, az 5 százalékos küszöb eléréséhez elég volt 145 ezer voks. 2014-ben pedig mindössze 115 ezer szavazattal be lehetett jutni az Európai Parlamentbe – ez akkor 6 pártnak sikerült (Fidesz-KDNP, Jobbik, MSZP, Demokratikus Koalíció, Együtt-PM és LMP).