Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétszer annyi külföldi szavaz idén a magyar EP-listákra, mint 5 éve

Ez a cikk több mint 4 éves.

3390-en jelezték az Európai Unió tagállamaiból, hogy az Európai Parlament tagjainak választásán a magyar EP-listák közül akarnak választani. A legtöbben német állampolgárok – közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI-vel.

Az EP-választás sajátossága, hogy az unió más tagállamainak Magyarországon lakóhellyel rendelkező tagjai eldönthetik, hogy a magyar EP-listákra vagy az anyaországuk listájára szavaznak.

Az NVI összesítése szerint 3390-en jelezték, hogy a magyarországi EP-listákra szavaznának: a legtöbben, 1263-an a német lista helyett szavaznának a magyarra, mellettük 525 szlovák, 305 román és 261 lengyel állampolgár jelezte, hogy a magyar listákra voksolna a saját országa listái helyett. A többi tagállam állampolgárai közül ennél kevesebben vetették magukat fel a magyarországi névjegyzékbe.

Öt évvel ezelőtt összesen 1625 választópolgár kérte, hogy vegyék fel így a névjegyzékbe, hogy a magyar listákra voksolhasson. Akkor is a németek voltak a legtöbben (579), majd a román (223), szlovák (212), lengyel (130) és brit (100) választópolgárok következtek.

Ugyanez, pepitában: 2437 magyar állampolgár pedig azt jelezte, hogy más, a tartózkodási helye szerinti uniós tagállam EP-listájára akar szavazni. A legtöbben, 1387-en pedig pont a német listák közül választanak.

145-en olasz, 143-an svéd, 134-en spanyol listákra voksolnának, és más államokban is lesz magyar szavazó. Ezeket a választópolgárokat az NVI törölte a magyarországi névjegyzékből.

Ez esetben a csökkenés látványos: 5 évvel ezelőtt még 7703 magyar állampolgár kérte át magát más országba, de már akkor is Németország volt a befutó, 2014-ben 3167-en akartak szavazni a német listákra.

(MTI)