Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Holnap megválaszthatják az Európai Parlament történetének első török képviselőjét is

Ez a cikk több mint 4 éves.

ciprus, Nicosia/Lefkosa A holnapi, Ciprus görög felén tartott európai parlamenti választáson nagyon jó esélye van mandátumszerzésre Niyazi Kızılyüreknek, az első ciprusi török EP-képviselőjelöltnek.

A német taz.de beszámolója szerint a 45 éve, 1963-ban, a britek távozása után török északi- és görög déli-Ciprusra szakadt szigeten, az akkor 4 éves Kızılyürek most a Ciprusi Egyetem professzoraként akar az EU-n keresztül végleges változást elérni.

A taz.de szerint ebben a német-francia megbékélés mintájára tető alá hozott görög-török megbékélés elősegítését jelölte meg legfontosabb feladatának. Ugyanakkor kiemelte, single issue jelöltként a ciprusi görögök között törökként esélye nem lenne, kampánya ezért nagy részben a közös ügyekre épült

Ezek közé tartozik az oktatás minőségének emelése és szociális kérdések. Ugyan Kızılyürek alapvető bázisa a 80.000, szavazásra jogosult délen lakó ciprusi török, arról is beszámolt, sok barátot szerzett a görög radikális baloldalon, és a szociáldemokraták között.

Az Európai Parlamentnek egyébként még akkor sem hivatalos nyelve a török, ha Cipruson, mint EU-tagállamban az, így Kızılyüreknek például ezzel is lehet majd dolga.