Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hol és hogyan szavazhatok?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Itt van a nyakunkon a Nagy Nap, a magyarországi EP-választások napja, de még mindig túl sok a megválaszolatlan kérdés, amit eddig nem mert feltenni a voksolással kapcsolatban? Semmi gond, mint azt lentebb már megírtuk, nincs ezzel egyedül, de ami még jobb, mi segítünk is.

A választásokon való részvételének helye alapvetően attól függ, hogy rendelkezik-e magyarországi lakcímmel. A választásokon elsődlegesen mindenki a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat. Az EP-választás esetében is vannak azonab különböző lehetőségeink, ha máshol (másik szavazókörben) szeretnénk szavazni, illetve ha valaki fogyatékossággal él vagy mozgásában korlátozott.

Az uniós parlamenti szavazással kapcsolatban máris van itt egy fontos különbség (például egy országgyűlési választáshoz képest), mégpedig az, hogy az EP-választás esetében lehetséges a külföldi lakóhely szerinti jelöltekre szavazni: amennyiben valaki nem a magyarországi pártlistákra kíván szavazni, hanem a külföldi lakóhelye szerinti jelöltekre, úgy a fogadó állam jogszabályai szerint kérheti, hogy vegyék fel az adott uniós tagállam névjegyzékébe. Ebben az esetben a Nemzeti Választási Iroda a magyarországi névjegyzékből törli, kizárva ezzel a kettős szavazás lehetőségét.

Külhoni magyar állampolgárként – választási regisztrációt követően – szavazatunkat a korábban megküldött szavazási levélcsomagban leírtak szerint adhatjuk le.

Az egyéb szavazási lehetőségek túlnyomó többségére – így az átjelentkezésekre és a határon túli, illetve akadálymentes szavazásra – való regisztráció határideje ugyan már lejárt, mozgóurnát azonban egészen holnap délig lehet igényelni online a Nemzeti Választási Iroda honlapján, papíralapon személyesen vagy levélben is, ez esetben a a helyi választási irodában vagy a szavazatszámláló bizottságnál.

Ha esetleg abban bizonytalan, hogy az ön lakcíme, melyik szavazókör részét képezi, az alábbi oldalon megkeresheti bármelyik megye, település vagy fővárosi kerület szavazóköreit.

Az alábbi listában a szavazásra kijelölt magyar külképviseleteket látja.

A szavazáson induló, listát állító pártok névsorát már mindenki kívülről fújja, de ha esetleg kíváncsi a kilenc listára, itt egy helyen találja mindet.

A jelenleg szavazásra jogosultak száma egyébként az NVI honlapja szerint 8 008 353 fő, ebből a belföldi szavazókörökben szavazók száma 7 872 738 fő.
Ha fentiek után is maradt kérdése, a Nemzeti Választási Iroda honlapján bizonyosan talál rá választ.
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán